Õpilased väitlesid kultuuri rahastamise põhimõtete üle

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitjavõistkond: Kristin Parts, Helery Maidlas ja Karl Kallas.
Võitjavõistkond: Kristin Parts, Helery Maidlas ja Karl Kallas. Foto: Urmas Luik

Üheksanda Swedbanki ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi väitlusturniiri, kuhu seekord sõideti osalema isegi Saaremaalt, võitis Pärnu ühisgümnaasiumi ja Sütevaka segavõistkond.

Esikohale tulnud Kristin Parts ühisgümnaasiumist ja Helery Maidlas Sütevakast kuulusid võitjavõistkonda ka eelmisel aastal. Kolmanda liikmena kuulus võitjate hulka Karl Kallas.

Noored väitlesid teemal “Riik peaks oluliselt muutma kultuuri rahastamise põhimõtteid”. Finaalis olid nende vastas Silver Lulla, Juhan Koppel ja Gerli Palju, kes jäid teiseks. Turniiri parimad kõnelejad olid Deivi Õis ja Juhan Koppel Sütevakast ja Kristin Parts ühisgümnaasiumist.

Oskus kuulata ja argumenteerida

Väitlusturniiridel ei ole oluline väitlejate isiklik arvamus, vaid argumenteerimisoskus ja oskus vastaspoole seisukohti märgata ja ümber lükata. See, kas keegi toetab parasjagu üht või teist seisukohta, selgub loosiga.

Võitjavõistkond leidis, et kultuuriürituste käibemaksu alandamine 20 protsendilt viieni tooks inimesed taas kultuuri tarbima, kui koos maksu alandamisega langetataks piletite hinda 15 protsenti. Statistikaameti küsitlusele vastanutest leidis 78 protsenti, et liiga kallid piletid takistavad neil kultuuri tarbida.

Oponendid uurisid, millega kaetaks saamata jääv tulu, ja tõid esile, et raamatukogud on meil tasuta ja muuseumipiletid väga odavad. “Ei tohi inimesi lohku tõmmata selliste küsimustega,” ütles Koppel statistikaameti küsitlust kritiseerides ja leidis, et alati soovivad inimesed vähem maksta.

Vahepeal läks vaidlus üsna tuliseks ja kõlasid laused, nagu “siis on riik sunnitud selle raha vaestelt pensionäridelt ära võtma”. Noored reageerisid kiiresti, pakkudes argumente nii väite poolt kui vastu.

“Kultuur ei tohi jääda privileegiks. Kui arstiabi on riigile võrdne, siis miks kultuur seda ei ole?” deklareeris Parts.

Head väitlejad tekivad tänu õpetajatele

Heaks väitlejaks saab aastatega. Algajatele selgitasid tudengitest kohtunikud vigu. Nii kippus üks eelvooru kohtumisi laiali valguma, sest jaatajad ei andnud konkreetseid väiteid, kuidas kultuuri rahastamist muuta, ja eitus oli sunnitud praegust süsteemi kaitsma.

Üheksa aastat on turniiri toetanud Swedbank, mille töötajad osalejatele pannkooke küpsetavad ja kulusid kanda aitavad. Võitjavõistkond sai 200, teiseks jäänud 100 eurot.

Swedbanki Lääne regiooni asejuhataja Deevi Lagern rääkis, kui oluline on kaasinimest kuulata ja talle argumenteeritult vastata. Noorte väitlusoskust on Pärnumaal aidanud arendada Ebe Saarna Koidula gümnaasiumist ja Heidi Taal Sütevakast. Taali õpilasena õpetab nüüd Sütevakas väitlust Siim Ruul, linnavalitsuse toel koolitab kolledžis ühisgümnaasiumi, Hansagümnaasiumi ja vabakooli õpilasi Endla avalike suhete juht Inga Jaagus.

Swedbanki ja Sütevaka väitlusturniir on aastatega populaarsust kogunud. Pärnu koolide kõrval osales tänavu kaks Kuressaare gümnaasiumi võistkonda, tulekust olid huvitatud Kärdla ühisgümnaasium, Emmaste põhikool, Rapla Vesiroosi gümnaasium ja Rapla ühisgümnaasium. Seekord jätsid nad küll tulemata. Uus võimalus on järgmise aasta juubeliturniiril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles