Valla arengukava niisama muuta ei saa

, Audru vallavolikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Audru valla arengukava on ühiskondlik kokkulepe, mida niisama muuta ei saa. Audru keskkooliosa kaotamine oli poliitiline otsus, mida jõuliselt surub läbi Isamaa ja Res Publica Liit, mille ridadesse kuulub Audru vallavolikogu esimees Siim Suursild. Keskkooliosa tegevuse lõpetamine käesoleval juhul ei olnud kooskõlas mitme kehtestatud õigusaktiga ega vajalik, kui arvestada Audru valla praegust majanduslikku olukorda.

Praegu kehtivas Audru valla arengukavas ei nähta ette keskkooliosa kaotamist, vastupidi: tuuakse välja, et keskkooli olemasolu soodustab valla arengut. Valla eesmärk on säilitada lasteaed ja koolivõrk ning ühtlustada pakutava hariduse taset. Enamgi, valla arengukava punkt 3.1.3 sätestab sõnaselgelt: ”Kõigile lastele on kindlustatud konkurentsivõimeline põhi- ja keskharidus.”

Oma valikuid tehes arvestame sellega, kas meile sobib väiksem maakeskkool või linna mammutkool. Arengukava on ühiskondlik kokkulepe, see annab meile turvatunde, et nii jääb, kuni seda seaduslikus korras, avaliku menetlusega ei muudeta (väljapanek, avalikud arutelud).

Iga aasta 1. oktoobriks peab volikogu läbi vaatama valla arengukava ja võtma vajadusel vastu otsuse selle muutmise kohta.

9. septembril 2010 vaatas volikogu oma istungil arengukava üle ja see otsustati kehtima jätta 2014. aastani. Mingeid muudatusi, parandusi arengukavas ette ei nähtud. Kui nüüd väidetakse, et keskkooliosa lõpetamise plaan oli kavas juba aastaid, siis miks ei muudetud arengukava?

Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus näeb ette, et omavalitsus peab tagama arengukava järgimise, mitte fikseerima selles tagantjärele kohaliku elu eri valdkondades juba tehtud muudatusi. Sellepärast ei ole arengukavaga vastuolus otsused õiguspärased.

Mis puutub majanduslikku tasuvusse, siis siin peab leppima volikogu esimehega selles suhtes, et tõesti, keskkoolita jääks meil raha rohkem muudeks asjadeks, niisamuti kui ilma algkooli, lasteaia, vanadekodu, rahvamajade või volikoguta. Ma ei tea ühtegi seadust, kus oleks kirjas, et riigipoolse alafinantseerimise puhul ei või oma kooli lisarahastada vald.

Raha ei ole kunagi palju, kuid Audru vald selle puuduse all just ei kannata. Rahastame sadades tuhandetes kroonides volikogu liikmete juhitavaid MTÜsid, meie volikogu esimees saab suurimat hüvitist, nõunikud suurimat palka. Raiskame sadu tuhandeid õigusabile, palgates juriste, kes suure raha eest meie seadustele mittevastavad haldusaktid tagantjärele mingissegi ebamäärasesse vormi valaksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles