Reisisell vajab nii kindlustust kui ravikindlustuskaarti

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ravikindlustuskaardi näidised.
Euroopa ravikindlustuskaardi näidised. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Reisihimuliste seas kestab veel täie hooga suusahooaeg, mis paraku toob kaasa hulga suusamäel juhtunud õnnetusi.

“Selle aasta statistika põhjal juhib suusamäel kukkumiste edetabelit konkurentsitult Austria. Sagedasemad traumad on põlvevigastused ja rangluumurrud,” rääkis ERGO isikukahjude osakonna juhataja Caterina Lepvalts.

Ilmselt ei lähe keegi meist enam kauemaks välismaale reisikindlustuseta. Kahjuks võib oskamatul käitumisel isegi kindlustuse olemasolul jääda osa ravirahast inimese enda kanda või närvikulu liialt suureks paisuda.

Lepvalts rõhutas, et kui vähegi võimalik, võtku õnnetusse sattunud klient kiiresti ühendust poliisil märgitud 24 tunni abitelefonil või palugu seda teha oma kaaslastel.

“Omapäi tegutsedes võib tekkida olukord, kus raviasutus nõuab kliendi käest kohe sularahas ravikulude tasumist,” hoiatas Lepvalts oma praktikale tuginedes. “Samuti peab meeles pidama, et juhul, kui klient on siiski ise oma ravi eest tasunud, tuleb alles hoida kõik meditsiinilised ja kulutusi tõendavad dokumendid.”

Kindlasti tuleb Euroopa Liidu (EL) riikides reisides kaasa võtta Euroopa ravikindlustuskaart, sest kindlustus hüvitab selle osa raviarvest, mida haigekassa ei kompenseeri.

Kel kehtivat ravikindlustuskaarti pole, saab selle tellida haigekassast või riigiportaali eesti.ee kaudu.

Lepvalts rõhutas, et tihti küsitaksegi ELis raviasutusse sattudes esmalt Euroopa ravikindlustuskaarti. “Riigiti erineb omaosaluse määr, mis ravikindlustuskaardi olemasolul tuleb ikkagi patsiendil endal tasuda,” selgitas ta.

Kui inimene on sõlminud reisikindlustuse, korvab see talle omaosaluse. Kui reisituhinas on reisikindlustus üldse ununenud, on Euroopa ravikindlustuskaart ainus päästev õlekõrs.

“Juhul kui inimene on vaja aga õnnetuse või haigestumise tõttu kodumaale transportida, aitab siiski vaid reisikindlustus,” rääkis Lepvalts. “Seega tasuks reisile minnes sõlmida tingimata nii reisikindlustus kui varustada end Euroopa ravikindlustuskaardiga.”

Ärge unustage, et suhteliselt lühikese autosõidu kaugusel Läti on samuti välismaa, kuhu põigates tasub kindlustusdokumendid taskusse pista.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles