Pärnu-Jaagupi algklassides lõppes emakeelenädal

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi algklassiõpilaste emakeelenädal.
Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi algklassiõpilaste emakeelenädal. Foto: Erakogu

Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi algklassides tänavu 14. märtsist kuni 17. märtsini toimunud emakeelenädala moto oli „Rikkus tuleb lugedes“.

Traditsiooniks on saanud, et emakeelepäeva tähistavad üheskoos kihelkonna koolide kolmandate klasside õpilased. Üksteisele esitatakse kodus ettevalmistatud näidendeid, omaloomingut, lauldakse ja mängitakse ühiselt eesti rahvamänge.

Algklasside emakeelnädala avas nagu ikka pildinäitus, mille teema on igal aastal olnud erinev, aga seotud eesti keelega. Möödunud aastal joonistasid lapsed mõistatused piltideks ja nendest valmis „Mõistatusteraamat“. Raamatust leiab iga osalenud laps oma töö ja suur rõõm on mõne võistluse auhinnaks saada raamatut, milles on oma tuttavad tööd.

Sel aastal oli ülesandeks kujundada äraarvamiseks piltlik väljend. Tööd jäävad ootama järgmist aastat, et siis välja anda juba omaloomingulise sarja kolmas raamat.

Kodutöödest oli välja pandud näitus kõigile vaatamiseks. Esimese raamatu teemaks olid koomiksid.

Nädala jooksul kõlasid kooliraadiost kuulamisülesanded, milleks olid õpetlikud eesti rahvajutud. Tekstid lugesid sisse õpilastele tuttavad hääled nagu direktor, õppealajuhataja, logopeed, huvijuht. Ülesandeks õpilastele oli jutte tähelepanelikult kuulata.

Teisipäeval toimus raamatukogu ühiskülastus, kus raamatukogutöötaja Urve Salumaa rääkis eesti rahvajuttudest, koos mõistatati sõnu, mida me igapäevaselt väga ei kasutagi ja mis on aegade jooksul unarusse jäänud.

Vahetundides mõistatasid lapsed piltidelt raamatutegelasi ja leidsid kirjeldusi lugedes, millisest raamatust need jutukangelased pärit on. Näituseks olid välja pandud lugemispäevikud.

Kolmapäeval kogunesid lapsed muinasjututundi, et kuulata muinasjutuvestja Malle Kaljulaidi esituses vahvaid lugusid. Seejärel sai iga laps joonistada oma muinasjutukangelase ühispildi tarvis.

Neljapäeval toimus nädalat kokkuvõttev tund – klasside võistkonnad võtsid mõõtu nädala jooksul kooliraadiost kuuldud lugude põhjal koostatud viktoriinis, lahendasid lõbusaid nuputamisülesandeid ja parimad said auhinnaks hinnalise omaloomingulise raamatu mõistatustest.

Koolinädal möödus kiiresti ja lõbusalt ning tegevused ning külalised lisasid vaheldust igapäevasele koolielule.

Emakeelenädalat korraldatakse Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi algklassides aastast 2005.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles