Jaapani tragöödia

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani auto- ja arvutitootjatel kulub asjatundjate arvates umbes kuu, et maavärina tagajärgedest toibuda ning tootmismahud taastada.
Jaapani auto- ja arvutitootjatel kulub asjatundjate arvates umbes kuu, et maavärina tagajärgedest toibuda ning tootmismahud taastada. Foto: Reuters

11. märtsil kell 14.46 kohaliku aja järgi (Eesti aeg 21.46) tabas Jaapani idarannikut üheksamagnituudine maavärin, millele järgnes üheksa meetri kõrgune kõike hävitav hiidlaine.

1900. aastast saadik oli tegemist maailma tugevuselt viienda maavärinaga ja võimsaimaga Jaapani ajaloos.

Reede, 11. märts

Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskus edastas tsunamihoiatuse Jaapanist USA läänerannikuni. Häiret anti enam kui 50 riigis.

Tund pärast üheksamagnituudist maavärinat kerkis üheksa meetri kõrgune veesein, mis pühkis üle Jaapani rannikuala.

Kyodo uudisteagentuur teatas 32 hukkunust. Jaapani valitsus kuulutas välja häireolukorra Sendai aatomielektrijaamas. Jaapanil on üldse 54 tuumajaama, neist neli maavärinale lähimat suleti.

Fukushima tuumajaama jahutussüsteem langes rivist välja, kümne kilomeetri raadiuses evakueeriti 3000 inimest. Sendais toimetati varjupaikadesse 60 000 - 70 000 elanikku.

Politsei andmeil oli 93 hukkunut. Onagawa tuumajaamas suudeti kustutada tulekahju.

Laupäev, 12. märts

Hakodate, Chiba ja Miyagi prefektuurist teatati tulekahjudest. Tokyo lähedal süttis naftatehas. Fukushima prefektuuris purunes tamm, vesi uhtus minema tuhandeid kodusid. Neli miljonit majapidamist Tokyos ja selle lähedal jäi elektrita.

Kinnitatud hukkunute arv tõusis 137 inimesele.

Jaapan kaasas päästetöödele ligi 100 000 sõdurit, üle 6000 reservisti, 300 lennukit ja 40 laeva. USA saatis appi oma lennukikandja ja rühma sõjalaevu. Päästemeeskonnad saabusid Austraaliast, Uus-Meremaalt ja Lõuna-Koreast.

Fukushima Daiichi tuumajaamas toimus plahvatus, kuid reaktor jäi terveks.

Surnute arv kerkis 1300 inimeseni, kuid tuhanded jäid kadunuks, nende hulgas 10 000 inimest rannikulinnast Minamisanrikust.

Viies prefektuuris oli 1350 ajutisse varjupaika paigutatud üle 215 000 inimese. Üle miljoni majapidamise jäi veeta.

6,2magnituudised tõuked Nagano ja Niigata prefektuurides. 13 000 inimest ootas äralendu Narita ja veel 10 000 Tokyo Haneda lennujaamas.

Tokyo Power Co teatas, et Fukushima Daiichi tuumajaama neljast reaktorist kolme jahutussüsteemid on rivist väljas. Maavärinast ja tsunamist purustatud Põhja-Jaapani elanikud ostsid poode tühjaks toidust, veest ja bensiinist, olles teel riigi lõunaossa.

Evakuatsioonitsooni Fukushima Daiichi tuumajaama ümber laiendati 20 kilomeetrini, evakueeriti umbes 170 000 inimest.

Tulekahjud puhkesid 12 prefektuuris enam kui 200 kohas.

Pühapäev, 13. märts

Tokyos kehtestati bensiini müügilimiit 20 liitrit auto kohta. Jaapani peaminister Naoto Kan pöördus rahva poole üleskutsega ühineda, et saada üle riigi halvimast kriisist pärast Teist maailmasõda.

Valitsuse teatel oli tuumajaamade lähedusest evakueeritud 230 000 inimest. Miyagi prefektuuri politseiülema arvates oli ainuüksi seal hukkunud üle 10 000 inimese.

Sõjalaev päästis mehe, kes uhuti merele oma majakatuse tükil.

Esmaspäev, 14. märts

Teine vesinikuplahvatus Fukushima 3. reaktoris, kuus töötajat sai viga.

Jaapani Pank süstis rekordilised 15 triljonit jeeni (114,4 miljardit Briti naela) rahaturgudesse, et vältida paanikat.

Päästjad leidsid Miyagi prefektuuris 2000 surnukeha.

Teisipäev, 15. märts

Fukushima tuumajaama 2. reaktorist toimus pärast plahvatust leke. Peaminister Kan soovitas inimestel 30 kilomeetri raadiuses jaamast jääda siseruumidesse.

New York Times kirjutas, et Fukushima Daiichi tuumajaama olukord halveneb, kriitiline on seis 2. reaktoris.

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger nimetas Jaapani tuumaõnnetust apokalüpsiseks.

Kolmapäev, 16. märts

Fukushima 1. tuumaelektrijaama kas 3. või 4. reaktoris toimus uus põleng. Maavärina ja hiidlaine ohvrite arv tõusis 3676 inimesele, kadunuid 7558. Evakueerituid oli 556 000, üle miljoni majapidamise vee ja elektrita.

Keiser Akihito lubas palvetada nii paljude inimeste turvalisuse eest, kui võimalik.

Jaapani kaitseväe kopter CH-47 Chinook saadeti Fukushima tuumajaama kustutama, kuid katse ebaõnnestus ilmselt suure kiirgustaseme tõttu.

Neljapäev, 17. märts

Tsunamiohver naasis purustatud koju ja leidis kesk hävingut oma kassi elusana. Kolm armeekopterit heitsid igaüks seitse tonni vett 3. ja 4. reaktorile. Rõhk tõusis 3. reaktoris.

Hukkunuid ametlikult 5178, vigastatuid 2285, teadmata kadunud 8606. Probleemid Tokyo varustamisel elektriga, kehtestati tarbimispiirangud. Venemaa pakkus Jaapanile igasugust kriisiabi.

Rahvusvaheline aatomiagentuur (IAEA) teatas, et Fukushima tuumajaamas on olukord tõsine, kuid see pole viimastel päevadel halvenenud.

Reede, 18. märts

2. reaktorihoonest eraldus hommikul valget suitsu või auru, mis viitas uuele võimalikule plahvatusele. Jaapani tuumajärelevalveagentuuri prioriteet oli taastada elektrivool reaktorihoonetesse ning jahutada reaktorid maha. “Tšernobõli lahendit” – täita reaktor liivaga ja betoneerida – Jaapanis teatakse, ent lootus olevat jaam sulgemisest päästa.

Eile pumpasid kuus tuletõrjeautot reaktorisse kütusevarraste jahutamiseks kaks tonni vett. Elektrijaama operaator teatas, et tal on õnnestunud vedada piirkonna energiafirmast elektrijaama kaabel, mis võimaldab taastada jahutussüsteemi.

Ohvrite arv tõusis 6504 inimeseni, teadmata kadunuid on üle 10 000, pool miljonit peavarjuta. Tugev lumesadu kattis katastroofipiirkonna paksu lumekihiga ja muutis teed libedaks, raskendades oluliselt päästetöid.

Täpsustatud hukkunute arv oli eile 6539, teadmata kadunutena oli kirjas 10 354 inimest.

IAEA tõstis Fukushima Daiichi tuumajaama ohutaset seitsmeastmelisel skaalal neljandalt tasemelt viiendale. “Kriis on raske ja tõsine,” ütles IAEA peadirektor Yukiya Amano.

Kasutatud on CNNi, Sky Newsi, The Daily Telegraphi ja uudisteagentuuri BNS materjale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles