Juhtkiri: Alusetu t-paanika

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Peamiselt venekeelsed elanikud on Tallinnas asunud apteekidest kokku ostma joodi sisaldavaid käsimüügiravimeid, kuna jooditablette Eestis ametlikult ei müüda. Need inimesed kardavad, et Jaapani Fukushima aatomielektrijaamast välja paiskunud saaste jõuab Eestisse. Tõepoolest, osa Vene telekanaleid paistab olevat lähedal tuumapaanika õhutamisele, kuid isegi Venemaa Kaug-Ida kohale on saaste jõudmine ebatõenäoline. Kahju on inimestest, kelle maailm on ükskeelne ja puudub võimalus saada adekvaatset informatsiooni mitmesugustest muukeelsetest telekanalitest.

Eksperdid on kinnitanud, et Eestil pole põhjust karta Jaapanist levivat radiatsiooni ja kuigi Fukushimas juhtunu võib tekitada külmavärinaid, on see ikkagi lokaalne õnnetus, mille mõju ei ulatu kaugele. Pealegi, kes veel kui mitte jaapanlased peaksid kõige paremini kursis olema tuumaõnnetuste tagajärgede likvideerimisega? Vaieldamatult on Jaapan maailmas üks enim sellisteks juhtumiteks valmistunud riik, millel on võimekust looduse tekitatud kriisiolukordadega toime tulla.

Kui eestlased üldse midagi seesugust pelgama peaksid, on lähim ohuallikas Peterburi lähedal Sosnovõi Bori aatomielektrijaam, kus töötavad sama tüüpi reaktorid kui omal ajal Tšernobõlis.

Jaapan on mingis mõttes õnnesärgis sündinud, sest üheksamagnituudisele maavärinale ei olnud 40 aasta vanused elektrijaamad kavandatud vastu pidama (kaitsesüsteemid pidid toime tulema seitsme magnituudiga). Ometi jäi halvim juhtumata ega ole kahtlust, et muu maailma abil saab Jaapan juhtunust üle.

Telefonikõned juhuslikult valitud Pärnu apteekidesse Tallinna ostupalaviku levikut ei kinnitanud, kuigi joodipreparaatide kohta on küsitud. Rohupoodidesse on jõudnud ravimiameti rahustav ja manitsev ringkiri, et joodiga endale liiga ei tehtaks. Pärnakas on üldiselt rahulik, närib nägemisele kasulikku porgandit ja jälgib Jaapanis toimuvat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles