Väikest elupäästjat tunnustati teenetemärgiga

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS G4S Eesti turundus- ja arendusdivisjoni direktor Andres Lember annab Renata Randmaale (vasemal) üle G4S teenetemärgi ja diplomi.
AS G4S Eesti turundus- ja arendusdivisjoni direktor Andres Lember annab Renata Randmaale (vasemal) üle G4S teenetemärgi ja diplomi. Foto: Erakogu

Märtsi algul oma sõbranna uppumissurmast päästnud Pärnu-Jaagupi koolitüdruk Renata Randmaa pälvis pühapäeval Tartus vapra teo eest turvafirma G4S teenetemärgi.

Renata Randmaa sai teenetemärgi “Vapruse eest” G4S noorteklubi aastapäevaüritusel, kus osales üle 150 lapse.

“Olukorras, kus isegi täiskasvanud inimene võib sattuda paanikasse, tegutses Renata kiirelt ja arukalt, seejuures rahustades suures ohus olnud sõbrannat,” ütles AS G4S Eesti turundus- ja arendusdivisjoni direktor Andres Lember. “Peame väga oluliseks noorte kangelastegude ja väärtuste esiletõstmist just teiste laste ees, seepärast kutsusime tubli elupäästja ja tema päästetud sõbranna G4Si noorteklubi üheksandale sünnipäevale, kuhu kogunes palju noori.”

2. märtsil kella 15 paiku vajus Renata klassiõde, üheksa-aastane Cäroly Pärnu-Jaagupis tuletõrje veevõtukohas läbi mädanenud luugi ja kukkus jääkülma vette.

Tüdruk suutis veevõtukaevus olnud redelist üles ronida, kuid august välja ei saanud, sest kaane servad olid tugevasti seinte küljes kinni.

Sõbrannale appi tõtanud Renata ei kaotanud pead ja tegutses läbimõeldult. Tüdruk jooksis vanemaid appi kutsuma, kuid leidmata täiskasvanuid, kangutas ise veevõtukoha kaane servast lahti. Aidanud sõbranna välja, mindi Renata juurde sooja.

Renata isa Rein Randmaa ütles, et õnnetusepaik oli tüdrukutele hästi tuttav, mistõttu lapsed ei osanud mädanenud luuki ohtlikuks pidada.

Klassiõed olid isa jutu järgi Cäroly kaevu kukkumise eel onni ehitamas, kui Renata koju labida järele minema hakkas ja äraminekul instinktiivselt selja taha vaatas ning märkas, et mängukaaslast enam kusagil näha pole.

Tütre vaprus sõbra päästmisel isale üllatusena ei tulnud. “Renata on julge ja iseseisev tüdruk, väikesest saadik ronida ja turnida armastanud. Tahab koguni langevarjuga hüppama minna,” rääkis ta.

G4Si tänudiplom leiab Rein Randmaa sõnutsi paiga kodus seinal, millisele aukohale pannakse teenetemärk, pole veel otsustatud. Renata ja Cäroly, kes mõlemad üleeilsel G4S noorteklubi aastapäevaüritusel osalesid, huvitusid Renata isa jutu järgi klubist ja lubasid internetist selle tegemiste kohta juurde lugeda.

“Juhtunu oli jube, aga tüdrukute sõprus on selle järel kindlasti tugevam kui enne,” ütles Rein Randmaa.

Lapselupäästjate tunnustamise algatas G4S 2006. aastal. Inimelu päästmise eest on G4Si teenetemärgi pälvinud 14 last ja noort.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles