Leinapargis süttivad küünlad

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme kell 13 algab Pärnus Leinapargis mälestusüritus, millel meenutatakse 62 aastat tagasi toimunud märtsiküüditamist ja süüdatakse küünlad.

Mälestusüritusel esinevad Andrus Eelmäe ja Vana-Pärnu kultuuriseltsi lauluansambel, osalevad maavanem Andres Metsoja, ülempreester Ardalion Keskküla, Pärnu linnavolikogu aseesimees Jüri Kask, Pärnu Memento esindaja Kirsti Portnov.

Kohalolijad süütavad mälestusküünlad, asetavad mälestuskivi jalamile pärjad ja lilled.

Paastumaarjapäeval, 25. märtsil 1949 toimunud eestlaste massilist sundasustamist Venemaa Siberi alale meenutatakse maakonnaski. Pärnu-Jaagupis kogunetakse küüditatute mälestuskivi juurde ja õhtul on kohalikus kirikus missa,

Vändra alevis on tavakohased mälestusminutid hiies.

Eestist saadeti märtsiküüditamist uurinute hinnangul välja 20 702 inimest, neist noorim oli kolmepäevane imik Hiiumaalt ja vanim 95aastane memm Abjast, ning kõik ei jõudnud määratud sihtkohta.

Kihnu küüditajad ei pääsenud, sest kevadpäike oli väinajää murendanud. Seepärast tähistatakse saare rahvamajas rahvakalendri järgi traagilise kuupäevaga kokkulangevat (paastu)maarjapäeva, lapsed esinevad laulupeokavaga ning räägitakse kombestikust, mis viitab eelkõige naiste tubaste tegevustega seotud pühale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles