Video ja galerii: Kalurid tõid Pärnusse kevade esimese tindilasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jäälahmakas, mis Pärnu lahe kalureid nöökis ja püüniseid ohustas, lagunes. Päevagi kaotamata viisid kalurid püünised merre ja tõid täna Japsi kaile esimesed siinsed meritindi loomused.

Nüüd on püünised meres ja kevadpüügihooaeg alanud.

Esimesed merelt tulnud kalapaadid seisis sadama kai servas reas, tagumise nina esimese ahtris, ja ootasid tühjendamise järjekorda, et kala kümhoonesse müüa. Kaile kogunes väike hulk linlasi ja kaugemalt tulnuid, et oma anumad või kotid värske saagiga täita.

"Vaatasin jahtklubi kailt, mida paganat, kalurid teisel pool jõge annavad Japsi sadamas kala külmhoonesse," hüüatas mees, tühi pang käe otsas, kalureid tervitades, olles valmis otse paadist odavat meritinti võtma.

Selgus, et kuigi odav tint kail veel ei olegi: kilo eest küsiti kaks eurot. Et nädalavahetusel tuli Pärnu turul meritindikilo eest välja käia vähemalt kolm eurot, võib eilset hinda Japsi kail odavakski pidada. Ostuhuvi arvestades nii oligi.

Üks mees küsis korrapealt 100 kilo, teine tassis kailt kaubikusse viis kastitäit värsket kala, lubades selle sisemaale viia, nii et Pärnu lahest püütud värske tindi üle võib rõõmu tunda Viljandi, Valga ja, mine tea, Tartu, Paide, Võru rahvaski.

Mereinstituudi Pärnu välibaasi ihtüoloog Heli Shpilev, kes oli tulnud kaile teadusuuringuteks materjali küsima, teadis, et tindi isakalad on jõudnud juba otsapidi Pärnu jõkkegi.

"Isakalad ujuvad kudealadele enne emaseid," selgitas ta. "Meie instituudis uurime teadusprojekti raames meritindi populatsioone, päritolu."

Praegune loomus on tindipüügi oodatavat kõrghooaega silmas pidades tagasihoidlik.

Suuremad loomused on lähipäevade kaugusel. Ennustada on raske.

Praegu toovad paadid kala kaldale tonni–paari kaupa, müües saaki tööstusele, tõe huvides olgu öeldud, märksa odavamalt kui kilode kaupa ostlejaile kail.

Aga kalameeste paatidest paistis muidki kalu peale tindi.

Korralikult olid nad sortinud kalakastidesse kaaspüügina saadud ahvenad ja vimmad. Kailt osteti neidki: kes suitsutamiseks, kes soolamiseks.

Kalamehed lubasid, et äsja alanud kevadine kalapidu Pärnus jätkub. "Kohtume hommikupoolikuti Japsi kail!" teatasid nad.

Jõuab siinne tindihooaeg vaevalt lõppeda, kui peale surub kevadkuderäime tulv, mis pakub perenaistele ehk suurematki rõõmu kui kurgilõhnaline tindihullus.

Üks on kindel: toiduõli ja taluvõi ostunumbrid poodides kerkivad mõneks ajaks nagu ikka kevaditi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles