Zumba jõudis Pärnut oma usku pöörama

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Rulli hinnangul on zumba-treening üks tore ja lõbus ettevõtmine.
Marge Rulli hinnangul on zumba-treening üks tore ja lõbus ettevõtmine. Foto: Urmas Luik

Pärnus on hakatud siin-seal huvilistele pakkuma proovida zumba’t, tantsulist fitness-programmi.

„Zumba sobib kõigile, ka neile, kes pole varem tantsu või aeroobikaga kokku puutunud,” tõdes uudse kava treener Marge Rull. „Zumba-tunnis ei õpita kavasid nagu tavalises aeroobikatunnis, vaid hakatakse kohe liikuma, kuna tantsude ülesehitus on lihtne ja pole vaja oma pead liigselt sammude järjekorra meelespidamisega koormata.”

Ka on zumba laiendanud lustaka muusika saatel oma keha eest hooltkandjate hulka plahvatuslikult.

„Vastukaaluks meil välja kujunenud arvamusele, et aeroobika on rohkem naiste pärusmaa, saab mujal maailmas toimuva põhjal julgelt väita, et see programm sobib meestelegi,” sõnas Rull.

Lihtsad sammud    

Et zumba-tunnis kasutatavad sammud on imelihtsad, on see toonud harjutama needki, kes muidu pole üldse tantsu, veel vähem fitness’iga tegelnud, sest pelgavad kava üle jõu käivaks.

Ka on Rulli kinnitusel zumba’ga seoses tavaks, et juhendaja ei ole tormakas.

Kui on koostatud üks harjutusprogramm, kasutatakse seda parasjagu nii kaua, et see kõikidele kenasti meelde jääb, nii et nad ei pea, silm pulkas peas, pingsalt juhendajat jälgima.

„Kuna kava tehakse mitu tundi järjest ja uusi liikumisi võetakse alles siis, kui eelmised on juba mõnusalt pähe kulunud, teab inimene, et nüüd on see tants, nüüd see, tal ei teki pinget: appi, mis treener seal eest nüüd teeb,” selgitas Rull.

Ühest küljest on see hea selleks, et zumba-harjutajatel ei teki rutiini, teisalt aga selleks, et treeningsaalis on igas tunnis heas mõttes tantsupidu.

„Latiinorütmid kisuvad kaasa, nad on humoorikalt üles ehitatud ja kui sa ka kogu aeg laialt ei naera, on enesetunne kogu aeg hästi hea,” teadis Rull ütelda.

Treeneri väitel pole tal kombeks ühtegi treeningut teisele eelistada, ent zumba’ga seoses peab ta tõdema: kohati ülemeelikut Brasiilia sambakarnevali meenutav zumba on seni kogetutest kõige lõbusam.

Viimane aga toob paratamatult kaasa selle, et kui inimene on haaratud meeldiva ja talle lusti pakkuva tegevusega, annab ta endast märgatavalt enam, kui ta teeb seda juhul, kui toimuv on talle kas vastumeelne või mitte eriti südamelähedane.

„Olen kõikide trennide fänn, aga zumba’s saab aeg kõige kiiremini otsa ja kalorid põlevad märkamatult,” märkis rääkija. „Kui inimesele meeldib ja ta tantsib kogu hingest, siis ta ennast ei säästa, vaid hakkab veelgi energilisemalt vehkima.”

Sündis juba 1990ndail

Eelkirjutatule on lihtne seletus. Nimelt kõneleb legend, et zumba ei sündinud mitte tühjale kohale, vaid programm sai kokku juba ammu tantsitud tantsude miksimisest.

Täpsemalt. 1990ndatel, mõne jutu kohaselt veelgi varem unustanud Kolumbia koreograaf ja fitness’itreener Alberto (Beto) Perez treeningtunni saatemuusika koju. Et mitte häbisse jääda, kombineeris ta harjutussaalis võtta olnud lugudest käigu pealt tunniks vajaliku muusikalise tausta. Ladina-ameerika tantsude bachata, mambo, merengue, rumba, salsa, samba, tšatša ja mis kõik veel tempokad rütmid ning nende saatel liikumine aga meeldinud treeningtunnis olnutele sedavõrd, et järgmisel treeningul jäi Perezil algatatut üksnes edasi arendada.

Hakatuses tegi uus suund võidukäiku Lõuna-Ameerikas, üpris kiiresti jõudis ta Ameerika mandri põhjaosasse. Sealt Euroopase ja Aaasiasse levimine oli veelgi kiirem, nii et zumba-kummardajad võivad väita: zumba’t harrastatakse vähemalt 75 riigis ja harjutajaid on kümneid miljoneid.

Johtuvalt sellisest harrastajate hulgast on avardunud zumba ise ja nii räägitakse praegu viiest zumba alast: kontinentaal-zumba, klassikaline zumba, akva-zumba, toonus-zumba ning zumba-toonik, viimane on mõeldud lastele.

Paraku on zumba’le lähitulevikus siginemas hulk konkurente, sest fitness on üha rohkem muutumas moekaubaks. Moes aga jääb võitjaks see, kes suudab pakkuda uut ja huvitavat. Nii on juba tiibu sirutamas bootcamp, stiil, mis oma olemuselt meenutab ameerika merejalaväe uustulnukate kehalist ettevalmistusprogrammi.

Muuseas, bootcamp’i programme koostatakse eraldi nii meestele kui naistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles