Juhtkiri: Kas kaua tehtud, kaunikene?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kolmapäeva õhtul võimuliidu läbirääkimised lõpetanud Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit panid 9. märtsist kestnud arupidamiste tulemusena lauale võimuleppe, mis pikk kui söögipalve. 42 lehekülge arvutitrükis annab läbi närida ja ilmselt tehakse seda lähipäevil täis suu ja mõnuga.

“Tont seda teab ja Madis teda võtku,” ütleks ilmselt Ülesoo Joosep Toots, sest isegi algpildi saamine võtab aega.

Kõigepealt tuletagem meelde, et kuna käesoleva aasta riigieelarve on vastu võetud, ei saa vana-uus valitsus mingeid põhjalikke ratsukäike ette võtta. Seega algab tegelik ajaarvamine 1. jaanuarist 2012, ehkki ka siis annab tuntavaid muutusi oodata.

Võimalik, et Pärnu Postimehe mulje on ekslik, ent üsna palju konkreetse kuupäevaga seotud lubadusi jääb järgmiste riigikogu valimiste (2015) jalgu.

Nii lubatakse esimest korda 2014. aastaks eelarve ülejääki, 1. jaanuarist 2015 vähendatakse tulumaksu 20 protsendini, samast kuupäevast tõmmatakse käima vajaduspõhine õppetoetuste süsteem ja kergitatakse riiklikke stipendiume.

Palju muutusi langeb 2013. aastale: vähendatakse töötuskindlustusmakse määra, kehtestatakse vanemapension, kõik ühisveevärki tarbivad Eesti elanikud saavad puhta joogivee.

Omavalitsustest on juttu üksjagu, kuid tulubaasi kujunemine sõltub eelarverahast. Samal ajal kaotatakse 1. jaanuarist 2013 kodualuse maa maks tiheasustusega kuni 1500 ruutmeetril ja hajaasustusega piirkonnas kuni kahel hektaril.

Kerge ei saa olema kellelgi, ei riigil, kohalikul omavalitsusel ega inimesel. Vähemalt võimuliidu osapooled on esialgu koalitsioonileppega rahul, ehkki ootaks selgitusi, millised olulised valimislubadused tegelikult välja jäid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles