Taali koolimaja kohale plaanitakse hooldekodu

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taali kooli saja-aastase maja päevad saavad varsti loetud.
Taali kooli saja-aastase maja päevad saavad varsti loetud. Foto: Urmas Luik

Poolteist aastat tühjana seisnud Taali koolimaja on hakanud tasapisi lagunema: katusepekid on ripakile ja hulk plastaknaid viltu vajunud.

Sauga vallavõim ei pea mõttekaks protsessi peatada, sest piirkonna arengukavas peagi 100aastaseks saaval hoonel enam kohta pole.

„Valla arengukavas on plaan teha sellesse kohta hooldekodu moodi asi,” tõdes Sauga vallavanem Vello Tiidermann. „Praegune koolimaja on 1902. aastal ehitatud puithoone, mis on täiesti amortiseerunud: ta on seest tõmmitsatega kokku tõmmatud, kui need lahti päästa, ujub maja kohemaid laiali.”

Kunas majakõbi kallale minnakse, ei tihanud vallavanem pakkuda: ei ole mõtet vana enne lõhkuma hakata, kui uue ehitamise plaanid ja raha olemas.

Rahaga aga pole Sauga vallal nagu ilmselt kümnetel ülejäänud omavalitsustel priisata.

„Omafinantseerimise limiit on vallal Tammiste vee- ja kanalisatsiooniprojektist tingituna peaaegu täis ja meil näpud põhjas,” nentis Tiidermann.

Majanduslikust mõtlemisest lähtudes on vallal mõte kaasata hooldekodu rajamisse erakapital, selline klausel on arengukavassegi kirjutatud, ent paraku pole tänini konkreetset ettevõtmisest huvitatud partnerit leitud.

„Midagi pole parata, ka hooldusravi seostub üha enam äritegevusega, selline see elu on,” märkis vallavanem. „Kui läheneda majandusstrateegiliselt, siis miks ei võiks Eesti olla paik, kus oma eluõhtut võiksid veeta Põhjamaade vanurid, kel on sääste ja kes tahavad saada elamisväärset keskkonda? See tuleb Taali koolimaja koha peale tekitada.”

Liiati kui Tiidermann võis plaani realiseerimisega seoses tõdeda: „Kui hooldekodu sinna tuleb, siis koht on selleks ideaalne: seal on kolm hektarit maad, iidne park ja jõekallas – looduskaunis koht.”

Kommenteerides omal ajal kaalumisel olnud mõtet anda Taali kooli hoone kasutada MTÜ Kilksama-Räägu külaseltsile, et too kasutaks maja seltsielu edendamiseks, ütles vallavanem: „See oleks absurd, ei ole ju mõeldav kütta kahte ruumi. Mis ülejäänutest saab? Seal külmuvad veetorud plõks ja plõks puruks.”

Küll on vallal olemas potentsiaalne maja, mida külaseltsile tulevaseks seltsimajaks välja pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles