Galerii: kalasadamate päev meelitas vihma ja tuule kiuste rahva mere äärde (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolimata tihedast vihmasajust ja tugevast tuulest algas avatud kalasadamate päev meeleolukalt. Palju oli neid, kes olid võtnud vaevaks minna sadamasse ja osta kaluritelt värsket kala.

Pärnumaal olid täna avatud Lindi ja Võiste sadam ja Japsi kai Pärnus. Pärnu maakonna piiride laienedes saame endale ka Virtsu kalasadama, mis haldusuuenduseni jääb veel Lääne maakonda Hanila valda. Kogu riigis oli avatud 11 kalasadamat, neist kolmandik Pärnumaal.

Japsi kai

Foto:
Foto: Foto: Urmas Luik

"Katuse alla varjunud ansambel Meremees mängib toredaid merelaule. Merebioloog Jüri Tenson on valmis lõputult rääkima 80 kalaliigist, mida on meie vetes, ja näitab erilisi Eesti vete elukaid," vahendas Pärnu Postimehe reporter Silvia Paluoja Japsi kailt.

Meremehed ja -naised olid toonud kaile suure lasti räime, ahvenat, vimba, lutsu ja tinti. "Hoolimata tuulest ja vastikust ilmast läks üks paatkondadest uuesti merele, sest tuli välja, et kala oli juba ära ostetud," vahendas Paluoja. "Ostjaid liigub, tullakse lausa pangedega ja perede kaupa. Ikka suur rõõm on saada kala otse kaluritelt enda lauale!" 

Sadamas on ametis kalakokk, kes õpetab, kuidas fileerida räime ja mida sellega üldse teha. "Nii et melu on täiuslik!" kinnitas Paluoja. "Oi, ja tuligi paat uue kalalastiga!"

Ostjaid jagub, tullakse lausa pangedega ja perede kaupa. Ikka suur rõõm on saada kala otse kaluritelt enda lauale! - Silvia Paluoja

Võiste

Foto:
Foto: Foto: Urmas Luik

Võiste sadamaski on vihmale vaatamata palju rahvast. "Siingi toimetavad kalakokk ja -teadlane," edastas Paluoja. "Kohalikelt kaluritelt saab osta värsket räime ja suitsukala. Inimesed ostavad usinalt, kala läheb hästi kaubaks." 

Merepäästjad ja politsei- ja piirivalveamet tutvustavad sadamasse tulnud inimestele oma varustust ja räägivad, kuidas nad seda kasutavad. 

Lapsed on agaralt ametis, proovides õpetaja juhendamisel ise õngega kala püüda. Mõni õnnelikum sai konksu otsa räime. 

Eesti muhuklubi jõudis Võiste sadamasse kolme Zaporožetsi ja kahe Žiguliga. "Nad olid kahelnud, kas tänase ilmaga on üldse mõtet välja tulla ja kas siin on üldse rahvast," rääkis Paluoja. "Nad olid väga üllatunud, kui nägid, et sadamas käib nii vilgas askeldamine."

Reporter Paluoja ja fotograaf Urmas Luik sõitsid edasi, et tuua Pärnu Postimehe lugejateni muljed mujaltki kohalikest sadamatest. Põhjalikku galeriid sadamates toimuvast näeb siis, kui Paluoja ja Luik on sadamaretke lõpetanud.

Virtsu

Foto:
Foto: Foto: Urmas Luik

Kella üheks pärastlõunal oli Virtsu kalasadamas plats puhas. Sadamakohvikus käis järelpidu.

Kohalik kultuurijuht Ivika Kassatik nentis, et ilm rikkus ürituse: tuul viis müügitelgid õhku ja kalurid ei saanud hommikul minna merele. Seetõttu lõppes üritus plaanitust varem.

Siiski oli näha kohalike huvi ürituse vastu. Nii loodavad virtsulased suvel veel mõne ürituse kalandusele ja kaluritele pühendada. 

Lindi

Lindi sadamas olid päeva lõpetama jäänud Kairi ja Jüri Andresen, kes sadamakuuris maitsvat kalasuppi pakkusid ja rääkisid, et rahvast käis tuulisele ja vihmasele ilmale vaatamata hommikupoolikul üksjagu. Kasulikke näpunäiteid jagasid kalakokk Jaak Hiibus ja kalateadlane Timo Arula, väljas olid Kapteni talu ja Lindi käsitöötegijad, aga otse paadist värske kala soovijad pidid leppima sellega, et ilmataat oli kuri ega lasknud rannakalureid merele loomust tooma.

„Keetsin supi vanaema retsepti järgi, panin siia sisse fileeritud ja tükeldatud mudilat, sest koha meil ju ei ole,” rääkis Jüri ja pakkus uhhaad matsta. Parajalt maitsestatud supp oli hea ja sinna kõrvale kiisamarjaga sai sobis ülihästi maitset täiendama.

„Avatud kalasadamate päeva eesmärk oli ju näidata, kuidas kalapaadid merelt tulevad räimega, mismoodi seda maha laaditakse, kuidas sadamaelu käib, aga kaluri igapäevast toimetamist ei saanud siin näidata, sest ilm ei lubanud kalureid sadamast välja,” seletas Kairi.

Kairi ja Jüri osalesid kalasadamate päeval nii-öelda programmiväliselt, vabatahtlikena ja pakkusid suppi tasuta. Aga mudila kui põhikala järgi panid sööjad nende supile nime: laste supp.

Kogemuse võrra rikkamad on need, kes esimest avatud kalasadamate päeva korraldasid ja õnnestumisele kaasa aitasid. Kinnistus teadmine, et rahvas sööb kala ja kalaroogi heal meelel, oleks seda vaid alati ja värskelt osta.

Täna on esimene üle-eestiline avatud kalasadamate päev. 11 sadamat kutsuvad endale külla, et tutvustada kalandust ja sadamate argielu.

"Loodetavasti paneme esimese avatud kalasadamate päevaga aluse traditsioonile, millega tee kalasadamatesse saab Eesti elanikele tuttavamaks," lausus maaeluminister Tarmo Tamm. "Avatud kalasadamate päev annab võimaluse tutvuda sadamates tehtava tööga ja luua kaluritega kontakt. Igal perel võiks olla oma kalur, kelle käest osta otse värsket kodumaist kala."

Sadamates on kohal kalateadlased, kalakokad, vabatahtlikud merepäästjad, politsei- ja piirivalveamet. Osaleda saab käsitöötubades ja käia kalakohvikutes. Külastajate meelt lahutavad paadisõidud ja pillimehed, lastele toimuvad õpitoad ja õngekoolitused.

Avatud kalasadamate päeva korraldavad maaeluministeerium ja kalanduse teabekeskus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles