Leedu kelmide kuriteod said lõpu

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Aastaid Pärnu- ja Ida-Virumaa elanikke ohustanud telefonikelmuste laine on saanud lõpu, sest Leedu kurikaelad on järjepanu kas riigist välja või trellide taha heidetud. Hiljuti sai pika vanglakaristuse kätte üks jõugu ninameestest 24aastane Arnoldas Skudas.

Mõni aasta tagasi paar päeva enne jõulupühi helises vanaproua Natalja (nimi muudetud, M. L.) lauatelefon. Naine haaras toru ja sellest kostis mehehääl. Helistaja väitis end olevat Natalja poja.

Natalja küll poja häält hästi ära ei tundnud, kuid šokeeriv sõnum telefonis ei lasknud selle üle kaua juurelda. “Ma tõukasin üht tüdrukut, ta kukkus ja lõi pea ära,” ütles mehehääl vene keeles. “Olen tüdrukuga praegu haiglas. Ma annan toru arstile.”

Telefoni haaranud “arst” teatas, et Natalja poeg on põhjustanud õnnetuse, mille tagajärjel tuleb kannatanule teha keeruline ajuoperatsioon, mis maksab 10 000 eurot: kui ema on selle nõus kinni maksma, pole vaja politseid juhtunust teavitada.

“Ma tõukasin üht tüdrukut, ta kukkus ja lõi pea ära,” ütles mehehääl vene keeles.

Heauskne Natalja, kes oli selle rahasumma kõrvale pannud, nõustus pakkumisega. Seepeale muutusid kelmid vaid ahnemaks. Harvad olid juhud, kui ohvritel oli küsitud raha kohe olemas, tihti küsisid väljapressijad kümneid, kui mitte sadu tuhandeid, kuid saagiks langes üldjuhul vaid mõni tuhat eurot.

Seepeale võttis telefoni taas esimene mees, kes teatas nüüd, et on ohvri advokaat ja tüdruku vigastused on oodatust raskemad: vaja läheb hoopis 20 000 eurot.

Natalja oli sellegagi nõus ja andis meestele oma aadressi. Üsna ruttu ilmus tema ukse taha leedulane, kes väitis end olevat tõugatud tüdruku vend, ja võttis raha vastu. Kelmid viisid summa Leetu ja andsid selle Skudasele, kes seega lõikas kelmusest suurima kasu.

Skudase ja kamraadide paljuräägitud skeem põhines hirmul ja eakate inimeste lollitamisel: pätid valisid telefoniraamatust välja venelasest pensionäri, helistasid talle ja teatasid, et mõni tema lähedane on põhjustanud õnnetuse ja pahanduste vältimiseks tuleks maksta raha. Selleks teeseldi ohvri pereliikmeid, advokaate, arste kui politseinikke.

Skudase roll oli värvata kelme ja veenda neid hõlpsa rahateenimise väljavaatega. Ta hoidis enda käed puhtad ja saatis värvatud mehed Eestisse vanainimestelt raha korjama. Selleks rentis ninamees alluvatele autod, ostis neile suhtlemiseks telefonid ja kõnekaardid ning maksis kinni kohalikud üürikorterid.

Summad, mida heausklikelt välja skeemitati, on suured: leedulastelt mõisteti välja 35 000 eurot. Ohvreid oli vähemalt kaheksa.

Suurima osa, mainitud 20 000 eurot, peaksid kurjategijad maksma Natalja lastele: paljaks varastatu ise suri enne õigusemõistmist.

Politsei sai esimesena kätte käsk jalad, kes ise rahal järel käisid. Niiditõmbajad Eestisse ei kippunud. “Peale Skudase on Eestis karistuse saanud kuus isikut, jõugu ülejäänud liikmete süüd ei õnnestunud tuvastada,” selgitas politsei Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht Nils Sempelson. Euroopa Liidu vahistamiskäsu alusel vahistati Skudas Leedus ja anti üle kohtupidamiseks Eestile.

25. aprillil mõistis Pärnu maakohus Skudasele kuus aastat vangistust ja pärast karistuse kandmist saadetakse ta riigist välja kümneaastase sissesõidukeeluga.

Büroo juhi andmeil on alust arvata, et tegelikud käsklused tulid hoopis Leedu vanglast. “Sellist infot on laekunud Leedu allikatelt,” kostis ta. Küll pole õnnestunud kellegi süüd selle vihje suhtes tõendada.

Sempelson ütles, et pärast mitme jõugu tabamist on sedasorti juhtumid harvad ja süstemaatilise raha väljapetmise kohta pole enam teateid tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles