Piltuudis: algas Sindi kiriku remont

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi Jumalailmumise kiriku juurde on ilmunud tellingud, mis annavad märku, et õige pea algavad jumalakoja remonditööd.
Sindi Jumalailmumise kiriku juurde on ilmunud tellingud, mis annavad märku, et õige pea algavad jumalakoja remonditööd. Foto: Marko Šorin

Sindi Jumalailmumise kiriku juurde on ilmunud tellingud, mis annavad märku, et õige pea algavad jumalakoja remonditööd.

Muinsuskaitseamet toetab pühakodade säilitamise programmi kaudu Sindi Jumalailmumise kiriku katuse ja kellatorni taastamist 67 928 euroga.

Programmis osalemiseks oli vaja omavalitsuse omaosalust. Niisiis panustab Sindi linn kiriku taastamisse kolme aasta jooksul 30 000 euroga.

Ameti pressiesindaja teatas, et aastaid halvas seisus olnud Eesti apostlik-õigeusu kirikule kuuluv Sindi Jumalailmumise kiriku katuse restaureerimise esimeses etapis on kavas kellatorni remont.

Ühtlasi on Sindi kiriku katuse remont selle aasta üks suuremaid töid, millega kõnealuse programmi toetusel algust tehakse.

Sindi Jumala Ilmumise kiriku juurde on ilmunud tellingud, mis annavad märku, et õige pea algavad jumalakoja remonditööd.
Sindi Jumala Ilmumise kiriku juurde on ilmunud tellingud, mis annavad märku, et õige pea algavad jumalakoja remonditööd. Foto: Marko Šorin

"See on väga kaua oodatud samm, sest kirik on kogukonna oma ja kiriku seisukord näitab kaudselt kogukonna olukordagi," lausus põline sintlane, riigikogu liige Marko Šorin. "Korras kirik on tõend toimivast kogukonnast."

Aastaid Eesti apostlik-õigeusu kiriku inimestega suhelnud ja üheskoos kiriku remonditeemat arutatud Šorin tunnistas, et kunagi näis Sindi kiriku remont utoopia. "Kui kunagi tundus, et millegi toimuma hakkamisele võib vaid loota, on nüüd selge, et midagi läheb lõpuks paremuse poole," lisas Sindi eelmine meer.

Šorini hinnangul on siin oma roll kiriku kantsleril Martin Toonil ja arhont Viljo Vetikul, kes on mõistnud Sindi olukorda. "Neile tuleb väga tänulik olla," sõnas ta. "Ja muidugi kirikuõpetaja Eenos Heinsoole."

Peale selle jätkub tänavu Saarde kirikus tornikiivri taastamine, selleks eraldas muinsuskaitseamet programmist 25 258 eurot. Seal viiakse toetuse abil tänavu lõpule ülikehvas seisus olnud kiriku tornikiivri remont.

Kokku eraldatakse sel aastal programmist "Pühakodade säilitamine ja areng 2014–2018" kultuuriväärtuslike pühakodade remondiks 617 671, pühakodade sisustuse konserveerimiseks 12 574, ehituse projektdokumentatsiooni koostamiseks 11 803, piksekaitsmete paigaldamiseks 6225 ja pühakodade jätkusuutliku kasutamise toetuseks 4500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles