Kosenkranius: Lennukiga võiks Pärnusse tulla kuni 30 000 inimest

Kadrin Karner
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romek Kosenkranius.
Romek Kosenkranius. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ütles tänast riigi otsust investeerida Pärnu lennujaama kohta, et kogu aasta töötav lennujaam tooks Pärnusse prognoosi järgi mitukümmend tuhat turisti.

"2012. aastani toimunud tellimuslendudega toodi suve jooksul siia umbes 3500 inimest. Kui lennujaam töötaks aasta ringi, hakkaksid näitajad kasvama ja prognooside kohaselt võiks lennukiga Pärnusse tulla juba 20 000 – 30 000 inimest," selgitas Kosenkranius. Tema sõnutsi on ettevõtja Peter Hunt on varem märkinud, et 8000 – 10 000 golfituristi suvepealinna tuua poleks lennuühenduse korral utoopia. 

"Pärnu linnas töötab turismi- ja teenindussektoris umbes 4500 inimest ja lennujaam mõjutaks otseselt neid ja nende palgataset," arutles linnapea. Tema kinnitusel näitavad uuringud, et lendama hakkaks eelkõige keskklassi inimene, kellel on veidi rohkem raha, mida siia jätta ja mis võimaldaks neis sektorites töötajaile senisest enam maksta.

Enne kui haarame kohvri ja hakkame Pärnust laia maailma lendamist planeerima, tuleb Pärnul linnapea väitel palju tööd teha. "Pärnul on vaja riigiga kokku leppida ja paika panna lennujaama ülalpidamiskulude jaotus. Tarvis on leida lennuliinide käitajad," rääkis Kosenkranius ja lisas, et on kõnelnud kahe lennufirma tippjuhiga, kes on olnud Pärnust küll huvitatud, kuid lennuliinide avamise ja sulgemise otsuseid ei tehta nii pika aja peale nagu 2019. aasta. 

Küsimusele, kuivõrd suur on oht, et kui järgmiseks linnapeaks saab Kosenkraniuse asemel keegi teine, tõmmatakse lennujaama plaanile vesi peale, vastas praegune meer, et Pärnumaalt valitud riigikogu liikmed on kõik Pärnu lennujaama eest seisnud. Loomulikult ei saa garanteerida, et mõni neist linnapeaks saades ümber ei mõtle. "Minu plaan on minna volikokku, lennujaama ülalpidamiskulude teema volikoguga läbi arutada ja vajalik summa eelarvestrateegiasse kirjutada," teatas Kosenkranius. Eelarvestrateegia tehakse tavaliselt nelja aasta peale ja mis saab nelja aasta järel, ei ole praegu võimalik öelda.

Kui suureks kujuneb Pärnu linna ja riigi osa lennujaama aastases ülalpidamises, tuleb alles kokku leppida. "On räägitud, et esimestel aastatel ehk aastani 2025, peaks Pärnu ühes aastas lennujaama peale kulutama kuni 600 000 eurot," märkis meer.

Kosenkraniuse meelest peaks riigikogu andma omavalitsustele turismimaksu kehtestamise õiguse. "Riik seda küll ise ei kehtesta, aga saaks anda selleks õiguse. See maks on häid tulemusi andnud nii meie lähiriikides kui mitmel pool Euroopas," tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles