Sindi lõng seilab luksuslaevadel

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki AS Danspini kasvuplaan näib utoopiline, väitis ettevõtte tegevdirektor Dennis Ulrik Kristensen, et eesmärk on elluviidav.
Ehkki AS Danspini kasvuplaan näib utoopiline, väitis ettevõtte tegevdirektor Dennis Ulrik Kristensen, et eesmärk on elluviidav. Foto: Urmas Luik

Sindis Pärnu jõe kaldal lõnga värviv aktsiaselts Danspin on sõlminud nelja Taani vaibavabrikuga lepingu, mille kohaselt tuleb ettevõttel toota maailma suurimate ristluslaevade vaipade valmistamiseks üle 1000 tonni lõnga. Sellega on Sindi tehas plaani võtnud lausa ulmelisena näiva suurenemise.

Dansk Wiltoni, Hammeri, Dan-Floori ja Ege Tæpperi vaibatehas tellisid Sindi lõngavärvimisvabrikust maailma ühe suurema ristlusettevõtte Royal Caribbean Cruises Ltd. kolmele laevale vaipade valmistamiseks lõnga juba mullu ja tunamullu. Tänavu on töös kahe laeva põrandakatte lõng, viimased koormad saadetakse Sindist teele peagi.

Sindi lõngavabriku tegevdirektori Dennis Ulrik Kristenseni ütlust mööda kasvatasid need viis tellimust ettevõtte käivet kolme aasta jooksul kuue miljoni euro võrra.

Järgmisel aastal saab Sindis värvitud lõngast tehtavad vaibad kolm üle 300 meetri pikkust ja tuhandeid reisijaid mahutavat luksuslaeva. Nagu Danspini juht märkis, suurendab see lõngavabriku aasta käivet kuue miljoni euro võrra.

Tuleb võtta juurde 75 töötajat: 40 tänavu ja 35 järgmisel aastal.

Kristensen tõi esile, et üüratute ristluslaevade tarvis tellitava lõnga tootmine on vaid osa tööst. Nii peab ettevõte kõigi tellimuste täitmiseks kasvama järgmise aastaga ligikaudu 200 protsenti.

Ehkki 2015. aasta lõpus Äripäevalt gasellettevõtte diplomi saanud Danspin on varemgi näidanud suutlikkust jõudsasti tootmist ja käivet suurendada, võib nii suur kasv paista kõrvaltvaatajale utoopiline. Gasellettevõtte tiitli pälvimiseks piisab sellest, kui ettevõte kasvatab käivet ja kasumit üle 50 protsendi kolme aasta jooksul. Seejuures on vaid protsent Eesti ettevõtetest gasellid.

Kristensen ütles aga veendumusega, et eesmärk on elluviidav. Ta märkis, et selleks tuleb võtta juurde 75 töötajat: 40 tänavu ja 35 järgmisel aastal. Praegu on Sindi lõngavabrikus ametis 105 inimest.

Peale selle peaks lõngavärvimisvabriku juhi teatel hüppeliselt kasvavat tootmist võimaldama mullune 1,4 miljoni euro suurune investeering uutesse tootmisseadmetesse ja vabrikuhoone ümberehitusse.

Logistilistel põhjustel tuleb ehitada vaheladu. “Lõng, mis saab täna valmis, peab homme minema välja. Muidu upume ära,” tutvustas Danspini juht praegust olukorda.

Kristenseni sõnutsi hakkab edaspidi tulema tellimusi valmis ehitatud laevade vaipade remondiks ja hoolduseks. Ta tõi näite, et vaip saab kahjustada, kui laevas hakkab tööle tuletõrjesüsteem. Peale selle kulub vaip tuhandete jalapaaride all.

Lepingute järgi vahetatakse iga kahe aasta tagant kõikide laevade vaipadest välja umbes 30 protsenti. “Need on kohad, kus inimesed liiguvad kõige rohkem,” selgitas Kristensen ja täpsustas, et kuueaastase intervallina vahetatakse neis laevades välja kogu põrandakate.

80 protsenti laevavaipade lõnga materjalist moodustab vill, sest see on tuleohutu ja hoiab ruumis õiget niiskustaset. “Kui tuba on väga niiske, tõmbab vaip selle endasse. Kui niiskust napib, eraldub see vaibast,” täpsustas Kristensen. Ülejäänu on lõngas selle tugevana hoidev nailon.

Kristensen märkis, et kümme aastat tagasi värvis toona Sindi Lanka nime kandnud ettevõte 20 tonni lõnga kuus. See tähendab, et järgmisel aastal peab vabrik ainuüksi nädalas saama hakkama mitu korda suurema toodanguga.

Danspini Sindi tehasesse investeeritud raha on tulnud emaettevõttest Taanist.

Royal Caribbean Cruises Ltd. on maailma suuremaid ristlusettevõtteid. See on registreeritud Libeeria pealinnas Monrovias, peakontor asub Miamis.

Ettevõttele kuulub kümneid luksuslikke ristluslaevu. Suuremad neist on üle 350 meetri pikad ja mahutavad üle 8000 inimese, sealhulgas üle 2000 meeskonnaliikme.

Toodetud ja toodetav ristluslaevade vaipade lõng

  • 2015 Oasis of the Seas – 94 tonni
  • 2016 Allure of the Seas – 116 tonni
  • 2016 Independence of the Seas – 108 tonni
  • 2017 Harmony of the Seas – 105 tonni
  • 2017 Freedom of the Seas – 162 tonni
  • 2018 Liberty of the Seas – 161 tonni
  • 2018 Symphony of the Seas – 131 tonni
  • 2018 Seaburn Ovation – 145 tonni

Andmed: Danspin AS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles