Raekojas kõlab klassika

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval esitavad flötist Leonora Palu ja pianist Matti Reimann Pärnu ooperi sarjas “Abonement 007” Pärnu raekojas Johann Sebastian Bachi ja Ludwig van Beethoveni muusikat.

Kontserdil kõlavad Johann Sebastian Bachi teosed on kirjutatud 1720ndate algul, kui Bach töötas Kötheni printsi Leopoldi õukonnaheliloojana.

Hästitempereeritud klaveri esimene vihik aastast 1722 ja selle järg aastast 1744 on nüüdseks kujunenud pianistide igapäevaseks leivaks.

Mõlemad tsüklid koosnevad 24 prelüüdist ja fuugast ja nende alus on idee musitseerida võrdselt kõigis helistikes. On vaieldud, kas Bach pidas sõnaga “hästitempereeritud” silmas helistike omapära nivelleerivat võrdtempereeritud helisüsteemi või oli tema soov, vastupidi, eri helistikke võimendav mingi muu häälestussüsteem. Matti Reimann esitab esimese tsükli esimese prelüüdi ja fuuga C-duur.

Sooloflöödi partiita a-moll kujutab enesest süiti oma aja populaarsetest tantsudest. Teoses kasutatud varjatud polüfoonia loob mulje jõulisest liikuvusest ja mitmeplaanilisusest tulvil sarmi ja kõrgbarokset sära.

Beethoveni „Pastoraalset” klaverisonaati loetakse helilooja klaverisonaatide seas üheks ilusamaks. Beethoveni õpilase Carl Czerny väitel kuulus just sonaadi teine osa, omamoodi nokturni ja marsi segu, pikka aega autori lemmikute hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles