Rändlinnud ennustavad peatset jääminekut

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolimata sellest, et Manija ja Kihnu vahel pääseb hulljulge jalutaja veel üle mere ja eriti julged tegid nädalavahetusel autoga ülesõite, on jäälagunemise aeg käes. Esimeste putuktoiduliste rändlindude kohalejõudmine võib tähendada, et jääminek pole kaugel.

“Nimelt pühapäeval saabusid esimesed putuktoidulised linnud punarind ja linavästrik. Viimasena nimetatut tunti Läänemaal kui jäätallajat, kes oma sabaga üles-alla vibutades lõhub jää nii jões kui meres,” selgitas Manijal linde pildistanud Mark Soosaar. “Kihnu keeles on selle linnu nimeks “ljõnapiästlik”, mis viitab sarnasusele “piästliku” ehk pääsukesega.”

Pühapäeval toimus Manijal meeletu metsvintide invasioon: neid roosa pugu ja kirju sulestikuga tuntud laululinde kihutas üle Manija tuhandeid, küll salkade, küll parvedena. Nii mõnegi salga “reisisaatja” oli raudkull, kes oma toidulauaga kaasa lendas.

Lahkunud nädala kõige haruldasemad külalised olid “kanaadalasõd” – Inglismaal ja Lõuna-Rootsi rannikul pesitsevad Kanada lagled. Neid pea luigesuurusi ja -kujulisi linde oli paar päeva näha saare lumest sulanud karjamaalaikudel. “Olid üsna julged ning paistis, et päris nõus pildile jääma,” rääkis Soosaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles