Kohus mõistis röövlid süüdi, kuid lasi nad vabadusse

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu turvakaamera lindilt näha, läks üks 9. novembri pummelung Hommiku tänaval vägivaldseks hommikul kella 7.30 aegu.
Nagu turvakaamera lindilt näha, läks üks 9. novembri pummelung Hommiku tänaval vägivaldseks hommikul kella 7.30 aegu. Foto: Gertrud Alatare /PÄRNU POSTIMEES/

Täna Tallinna vanglas video vahendusel Pärnu maakohtu otsust kuulanud 20aastase Jarno Koroneni ja 21aastase Joosep Lapini silmad lõid särama: ehkki kohus mõistis nad rahabossi röövimises süüdi, saavad nad veeta jaanid vabaduses.

"Kohus loodab, et teate tagajärgi," manitses kohtunik Igor Pütsep. "Kui midagi veel korda saadate, olete samas kohas tagasi!"

"Jaa!" laususid Koronen ja Lapin teisel pool ekraani üheskoos.

Kohus mõistis Lapinile neli ja Koronenile kolm aastat vangistust, põhjendades, et esimesena nimetatu roll röövis oli mõnevõrra suurem. Et noormeeste üle peeti kohut lühimenetluses, vähenes mõlema karistus kolmandiku võrra.

Samuti arvas kohus mõlema vangistusest maha seitse kuud ja kuus päeva. Just nii kaua olid sõbrad istunud türmis.

Et 2013. aasta jaanipäeval Lemme telkimisalal massikakluses osalenud Koronenil on eelmise karistuse eest kandmata aasta, viis kuud ja 26 päeva vangistust, lisas kohus tema vangistusele nüüd sellegi.

Noormehed ei pea türmi naasma, kui nad ei tee kolme aasta jooksul rohkem kurja ja alluvad käitumiskontrollile. Koronen peab kandma kuus kuud jalavõru.

Prokurör Gardi Anderson oli üllatunud, et kohus noormehed vabadusse jättis. "Kuna mehed on vägivallakuritegude eest varemgi kriminaalkorras karistatud, vastas minu hinnangul teo raskusastmele kuue aasta pikkune reaalne vangistus," selgitas Anderson. 

Et otsus kuulutati lühimenetluses, ei saa prokuratuur süüdimõistva otsuse korral kohtuotsust üksnes karistuse muutmiseks edasi kaevata. "Meile on otsus lõplik, seda tuleb aktsepteerida," nentis prokurör.

Kohtusaalist välja sammunud Koroneni kaitsja Paul Järve ja Lapini advokaat Marko Tammann tõdesid, et olukord lahenes neile üsna kenasti. "Aga eks me näinud selleks päris palju vaeva," märkis Järve. Ta tõi näiteks, et kannatanule kahju korvamise suhts polnud kokkuleppele jõuda sugugi lihtne.

Tammann rõhutas kannatanu öeldut, et too ei tunne röövlite vastu viha. "See on väga tähtis, et ei jääks vimma," kinnitas ta.

Järve leiab, et käitumiskontroll on hea viis noormehi mõjutada ja pahandustest eemal hoida. Vangla ei vormi ju kellestki paremat inimest. Pigem vastupidi.  

Kumbki süüdimõistetu peab maksma riigituludesse 1175 eurot sunniraha.

Aga see pole veel kõik: vähemalt Lapini kohtuskäimised pole selleks suveks veel läbi. 7. juuli istungil süüdistab Lääne ringkonnaprokuratuur teda narkootilise aine rühmaviisi ja suures koguses ebaseaduslikus käitlemises. 

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Liivi Reinholdi sõnutsi süüdistatakse Lapinit ja tema kaht kaasosalist 280,15 grammi ecstasy-tablettide ja 16 grammi amfetamiinipulbri omamises. Kohus saab karistada selle eest kolme- kuni 15aastase vangistusega.

Kohtus vaagimisel olnud röövijuhtumi faabulat saab põhjalikumalt lugeda siit.

Prokurör küsis aastatepikkust vangistust

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas noormehi selles, et nad röövisid mullu 9. novembri hommikul Pärnus Hommiku tänava kasiino ees 41aastast meest, kes oli kogu öö Koronenile ja paljudele teistelegi välja käristanud.

Juhtumi tegi äärmiselt keeruliseks see, et kannatanu ei teadnud isegi täpselt, kui palju raha tal röövi ajaks alles oli.

Lapini advokaat Tammann nentis 29. mai istungil, et tema kaitsealune lõi kannatanut. Küll leidis ta, et röövi toimumine on küsitav. Kannatanut üksnes kinni hoidnud ja riietest sikutanud Koroneni kaitsja Järve oli samuti seda meelt, et röövi süüdistus pole usaldusväärne.

Tammann rõhutas kannatanu varem öeldut: peapõrutuse tõttu ei pruugi ta kõike mäletada. Pealegi oli mees peksmise ajal raskes joobes: tema väljahingatavas õhus leidus alkoholi 1,27 milligrammi liitri kohta.

Järve ütlust mööda tekitab kahtlusi seegi, et ohver on mitu korda eksinud. Kord olnud tema kahju 3000–4000, siis 12 000 eurot. Peale selle ei saavat videost nähtu põhjal kindlalt väita, et vägivallatsejad võtsid ohvri taskust raha.

Ehkki süüdistatavad polevat röövi toime pannud, esitas Tammann mitu korda kergendava asjaoluna selle, et Lapini ema on peksjate tekitatud kahju 3000 euroga hüvitanud.

Samal ajal on kannatanu niisuguse summaga nõustumine advokaadi jutu järgi märk sellest, et röövi ei toimunud: kohtupraktikat arvestades võinuks vigasaanu ainuüksi lõualuumurru eest küsida 2000 eurot.

Prokurör oli aga veendunud, et noormeeste kooskõlastatud käitumine viitas eesmärgile raha saada. Pealegi olnud lööke palju ja need olid suunatud elutähtsatesse piirkondadesse. Anderson rõhutas, et see polnud noormeestel sugugi esimene kord vägivallatseda: Lapin vabanes 2015. aastal vanglast, tema kaasosalisel oli viimase kuriteo ajal kehtiv kriminaalkaristus.

Anderson küsis mõlemale 17. novembrist vahi all olnud noormehele kuus aastat vangistust, mis lühimenetluse pärast kahaneks neljale aastale. Koroneni karistusele palus prokurör lisada eelmise kuriteo eest kandmata karistuse.

Tammann palus kohtul lugeda Lapini karistus kantuks ja arvestada ülejäänud karistus tingimisi. Ta esitas kohtule ettevõttelt saadud kirjaliku kinnituse, et vanglast vabanedes ootab tema kaitsealust ehitustöö. Siis saab mees emale võla tasuda.

Järve sõnas, et seni türmis veedetud kuud olnud tema kaitsealusele, kes varem polnud vanglas olnud, küllaldane šokk. Nii palus ta Koroneni tingimisi vabastada 17. juunil, kui istutud saab seitse kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles