Lihtne Eesti bänd The Tuberkuloited peab pidu

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme Sindis 20. aastapäeva tähistav The Tuberkuloited eelmisel aastal ja 1990ndate alguses.
Homme Sindis 20. aastapäeva tähistav The Tuberkuloited eelmisel aastal ja 1990ndate alguses. Foto: Erakogu

Sel laupäeval tähistab Sindi seltsimajas oma 20. aastapäeva samas linnas 1991. aastal alguse saanud ansambel The Tuberkuloited, mis on nüüdseks kirjutanud end suurte tähtedega Eesti muusikaajalukku.

Algusest peale vahelduva eduga Alar Aigro kõrval bändiga seotud olnud Indrek “Summer” Raadik meenutas, et tema jõudis tubekatesse üsna omapärasel moel.

“Ootasin Sindis bussi, et sõita Pärnusse trenni, kui minu ees peatus suur tsisterniga auto, mille roolis oli Alar,” meenutas Raadik. “Ta kutsus mind autosse ja sõitsime Pärnu poole. Teel olles rääkisime igasugustest asjadest ja samuti muusikast. Teadsin, et enne sõjaväkke minekut oli Alar teinud bändi ja samuti oli tal juba loodud bänd. Ent Alaril oli mõte hakata tegema bändi, mis esineks eesti keeles ja oleks kõigile lihtsalt mõistetav. Ei läinudki palju aega, kui leidsin ennast koos teiste inimestega prooviruumist tegemas ansamblit, mille nimeks sai The Tuberkuloited.”

Teevad lihtsat ja head muusikat

Uue bändi vaieldamatuks liidriks kujuneski Alar Aigro, kes on kirjutanud suure osa ansambli loomingust, mis on ilmunud kogunisti 12 albumil ja kes teab veel mitmel kogumikul.

Bändi vaieldamatu hitt on 1990ndate alguses toodetud “Lilleke rohus”, kuid kiiresti said tuntuks teisedki lood, nagu “Põhjamaa neid”, “Tinasõdur”, “Raadio”, “Näkineiud” jmt.

“Alguses oli loominguline töö ainult Alari pärusmaa, hiljem hakkasid ka teised oma ideid Alarile ette söötma ja lugude sündimise juures kaasa rääkima,” meenutas Summer.

Nii on aja jooksul ansamblile tekste kirjutanud ka Tõnu Trubetsky, Andres Aule ja teised.

“Kui võrrelda meie albumeid, on kindlasti kuulda, kuidas on areng toimunud,” lisas Raadik. “Mida hilisemasse aega vaadata, seda mitmenäolisem on muusika. Ometi on taotlus olnud alati lihtsus ja eesti keel. Olen kuulnud, et kadunud Mikk Mikiverile meeldis Tuberkuloited väga ja põhjus oli lihtne: muusika on arusaadav ja samuti saab aru kõikidest sõnadest ning kui kuulata sõnu, on igas laulus sõnum.”

Kuigi hea Eesti bänd, sai ansambel ette ingliskeelse laiendi “The”.

“Meile pakuti pärast lühikest harjutamisaega esinemist Pärnu Vallikäärus ja oli vaja kiirelt leida bändile nimi,” rääkis Summer. “Et olime ikka päris vihased vennikesed sel ajal ja kuulasime väga palju punkmuusikat, oli loogiline, et nimi tuleb artikliga “The”. Kõik bändiliikmed mõtlesid välja nimesid, nende seas ka Tuberkuloid. Ei läinud pikalt, kui sellele sõnale liideti “ted” lõpp ja oligi nimi valmis: The Tuberkuloited.”

Tahavad veel 20 aastat koos olla

Kuigi The Tuberkuloited enam väga palju koos ei käi, loodab Raadik, et bändi praegune koosseis püsib ehk veel paarkümmend aastat ja üheskoos peetakse bändi 40. aastapäevagi.

“Koosseis on meil jah aja jooksul palju muutunud, kuid selle koosseisuga oleme ikka väga pikalt koos püsinud,” nentis Summer.

“Muudatused tulid kindlasti sellest, et olime noored, tekkis riid ja sellele järgnes kohe uue muusiku otsimine. Oli ka selliseid vahetusi, kus tundsime, et meil on vaja täiendust, et areneda ja edasi minna. On olnud lahkumisi bändist elu keerdkäikude pärast. Näiteks Alari vend Aivar mängis basskitarri, kuid loobus, sest elu oli Tallinnas ja aega ei jätkunud enam muusikaga tegelemiseks nii palju, kui oleks soovinud. Aivar on siiski siiani bändi liige, kuigi ta meiega koos laval ei käi, tema jaoks on alati uks lahti ja kui ta tunneb, et soovib õhku laval välja lasta, on tal alati see võimalus,” lisas Raadik.

The Tuberkuloitedi praegune koosseis Indrek Raadik (vokaal), Alar Aigro (kitarr), Margus Jürima (kitarr), Meelis Laidvee (klahvpillid) ja Olav Kund (trummid) tegutseb 1995. aastast.

Annavad ainult ühe kontserdi

Summeri teatel hoiab The Tuberkuloited tagaplaanile ja väga esinema ei kipu. Laupäevane Sindi aastapäevakontsert saab tema teatel teoks peamiselt kodulinna fännide eestvõttel.

Tuuril käis The Tuberkuloited viimati eelmisel aastal ja siis salvestas bänd mõne uue loo.

“Tuur läks mullu hästi, oli palju inimesi, keda polnud ammu näinud ja kes väitsid, et nad ei ole juba tükk aega väljas käinud,” meenutas Raadik. “Siis oli neil ettekääne, et ennast kodust välja ajada. Pärast seda istusime ja mõtlesime, mis edasi. Lindistasime paar lugu ja proovisime neist ühte raadios. Meil on veel mõtteid, mida teostada, aga ajaliselt on jällegi raske kõiki kokku saada. Sügiseks või sügisel hakkame kindlasti uut materjali lindistama.”

Laupäevasel aastapäevakontserdil astub päevakangelase kõrval üles rida ansambliga seotud olnud muusikuid ja kollektiive. Nii esinevad üritusel Sõpruse Puiestee, Kulo, Ivo Orav ehk Belka, Mikropragu, Against the, Telly Addicts jt.

Räpib ja õhtut juhib Tommyboy ehk Toomas Tilk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles