Sulev Valner: Eesti 70 uut edulugu

Sulev Valner
, Rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner.
Sulev Valner. Foto: PP

Sügisel sünnivad kõikjal Eestis omavalitsused ja avanevad uued võimalused. See, mida veel neli aastat tagasi nimetati võimatuks missiooniks, tehakse nüüd ikkagi teoks. Eesti Vabariik saabki oma juubeli puhul kingituseks hoopis suuremad ja tugevamad omavalitsused. Üldpildis ei tee enam ilma see, kas uusi omavalitsusi jääb mõne võimaliku eeloleva kohtuvaidluse lõpuks paar tükki rohkem või vähem, suur muutus ise on juba igal juhul toimunud.

Haldusreformi vajalikkusest rääkimine on muidugi palju pikema ajalooga, aga vähemalt sealt alates, kui tolleaegne regionaalminister Siim Kiisler käis kevadel 2013 välja mõtte tõmbekeskuste Eestist, on tehtud üsna järjepidevalt tööd selle nimel, et asi seekord teoks saaks. Hoolimata sellest, et vahepeal on olnud mitu võimupööret ja äsja ametisse asunud Jaak Aab on selle aja jooksul juba viies minister kõnealuses valdkonnas, võib kõigi poliitikute ja parteide kiituseks öelda, et põhijoontes on oldud küllalt järjepidevad.

Laulva revolutsiooni ajal võis olla õige taastada sõjaeelne omavalitsussüsteem üpris väikeste üksustega, see kandis järjepidevust ja andis võimalikult paljudele inimestele esmase demokraatiakogemuse kohalike volikogude abil. Ent elu muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles