Pildid: poolsada inimest kalastas lahel võistu, koha võttis nigelalt (1)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile hommikul eskortis politsei- ja piirivalveameti alus 19 paati 50 võistlejaga kaluriküla Sauga sadamast stardipaika Sauga jõe suudmesse.

Kõlas stardipauk. Nii suunduti samal ajal Põhjamaade noorte purjetamismeistrivõistlustel seilanud sportlastega lahele.

Võistluse eesmärk oli välja selgitada tugevaim paatkond. Selleks vedasid kaks kuni neli inimest paadi järel lanti.

Kalapüügivõistlus "Pärnu lahe koha" toimus tänavu teist korda. Võistlust korraldanud Eesti harrastuskalastajate liidu juhataja Endrik Tõnsberg usub, et üritusest kujuneb traditsioon.

Tõnsbergi sõnutsi oli pea kõigil paatidel positsioneerimise rakendus. Nii said kohtunikud kaluriküla messitelgis võistlejate liikumisel silma peal hoida.

Kõigepealt suundusid paatkonnad kaugema kollase purjetamispoi poole. Seejärel patrulliti Tervise sanatooriumi juures ja Valgeranna ümbruses. Kuigi peamiselt kalastati merel, võis proovida õnne jõelgi. Küll ei lubanud reeglid minna Reiu sillast kaugemale.

Ilm oli kergelt tuuline. Tõnsbergi jutu järgi puhus tuul 4–5 meetrit sekundis. Veetemperatuur oli kohapüügiks aga igati sobiv: 19–20 kraadi.

Küll tegi kalandushuvilisele muret vee läbipaistvus, õigemini selle läbipaistmatus. Tõnsbergi ütlust mööda keerutas merepõhjast soga üles enne kohapüügivõistlust paar päeva puhunud tugev tuul. "Kohal on niisugused silmad, mis tahavad hägust vett, aga mitte nii hägust," täpsustas Tõnsberg. Ta on veendunud, et selgema veega oleks koha paremini näkanud.

Eesti harrastuskalastajate liidu juhataja hinnangul tegi halba mullune sadama süvendaminegi. "Süvendatud materjal oleks pidanud viidama kaldale," sõnas ta. "Nüüd on laht mitmeks aastaks rikutud, sest vesi vahetub kogu lahes umbes aasta jooksul."

Suurimat kahju tegevat kudemispaikade kattumine settega, mis ei lase kala marjal areneda. Kohamarja hävitavad Tõnsbergi jutu kohaselt võõrliigidki nagu mudakrabi ja ümarmudil. 

Niisiis jäi kohasaak seekord kesiseks. Ehkki kohtunikel oli voli jagada kohade kaalu ja pikkuse põhjal punkte, selgus võitja loosiga: kellelgi polnud esitada mõõtmiseks küllalt suurt koha.

Tõnsbergi ütlust mööda püüti küll 39-, 40-, 41- ja 43sentimeetrine kala, kuid need ei küüninud 46sentimeetrise alammõõduni. Et kellelegi auhinnad siiski ära anda, paluti jahi- ja kalandusmessil olnud pisikese tüdruku abi. Tema tõmbas loosi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles