Veinihuvilised kohtuvad Tervise Paradiisis

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Tervise Paradiisi toitlustusjuht ja veiniõhtute korraldaja Aivar Vipper puistab kokteile segades nõuandeid ja infot veinide kohta nagu käisest.
Pärnu Tervise Paradiisi toitlustusjuht ja veiniõhtute korraldaja Aivar Vipper puistab kokteile segades nõuandeid ja infot veinide kohta nagu käisest. Foto: Urmas Luik

Tervise Paradiis alustas möödunud aasta detsembrist veiniõhtutega, kus firma toitlustusjuht ja Eesti sommeljeede assotsiatsiooni liige Aivar Vipper avab Pärnus huvilistele veinimaailma saladusi.

Kõigil veiniõhtutel on oma jututeema, selle kõrval degusteeritakse sommeljee sõnade kohaselt vähemalt nelja veini ja nendega sobitatud suupisteid.

Detsembrist töötab Tervise Paradiisi à la carte restoranis peakokana Maren Rits, kes Postipoisi peakokana on paljudele pärnakatele tuttav just sealsete gurmeeõhtusöökide korraldaja või valmistajana. Ja mai veiniõhtul ootab peakokka suurem etteaste: siis toimub pimeõhtusöök, kus tutvustatakse uut à la carte menüüd.

Kui varem on veiniõhtutel räägitud veinide ajaloost, nende valmistamisest, liikidest, vahuveinidest ja champagne’ist, veini ja toidu üksteisega sobitamisest, siis nüüd keskenduti veinikokteilidele.

Veiniõhtu, mis kandis nime “Värviline kevad Paradiisis”, oli tandem Vipper-Rits kokku seadnud nii, et esmalt õpetas ja julgustas Vipper valmistama veinikokteile ja seejärel asuti nautima peakoka koostatud viiekäigulist õhtusööki ühes roogade juurde valitud veinidega.

Aprilli veiniõhtu erineski varasemast neljast just sellepoolest, et kokteilikoolitusele lisandus õhtusöök, mis peakokalegi oli vastses töökohas esimene.

“Menüüs on väike vimka sees,” hoiatas sommeljee. Nimelt oli ta sooja eelroa kõrvale, milleks oli metshirveliha portveinis, valinud punase veini ja pearoaga sobitanud hoopis roosa veini. Kerge puuviljane Prantsuse Rosè d’Anjou sobis suurepäraselt mandlikana ja kergelt magusa hernepüreega.

Kui Eestis ollakse rohkem harjunud segama kokteile viinast, rummist, džinnist, likööridest ja muust kangemast alkoholist, siis Vipper tutvustas kogu maailmas populaarseid veinikokteile, mis eriti hästi sobivad just kevadesse või kuuma suvesse. “Kergeid veinikokteile võib segada mitmel moel erinevate pikendajatega,“ julgustas sommeljee veinisõpru katsetama.

Kui vahuveini ja mahlaga tehtud kokteilid on hapumad, karastavamad, siis punase veini, ingveritooniku ja likööriga maitsestatud kokteil tuleb magusam. “Ehtne naistejook,” märkis Vipper, kes mehena eeldab, et naised armastavad magusamaid jooke. Soolisi eelistusi tegemata ütleksin, et mahlaga pikendatud karastavad kokteilid sobivad hästi kuuma keskpäeva, aga punase veini oma on ehtne päikeseloojangu nautimise kokteil.



Aivar Vipperi veinikokteilid

Bellini

2 osa virsikumahla (viljalihaga)

3 osa prosecco’t

Serveeritakse vahuveiniklaasis.



Fresh Rosé

üks osa rosé’d

4–5 basiilikulehte

Serveeritakse punase veini klaasis rohke jääga.



Wicked Willy

2 osa punast veini

1/3 osa Passoa likööri

2 osa ginger ale’i (ingveritoonik)

Serveeritakse punase veini klaasis rohke jääga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles