Algav muinsuskaitsekuu panustab noortele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus toimub Jüripäeval jumalateenistus ning mälestusplaadi „Soome tänab ja mäletab Eesti sõjamehi“ avamine.
Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus toimub Jüripäeval jumalateenistus ning mälestusplaadi „Soome tänab ja mäletab Eesti sõjamehi“ avamine. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna algab muinsuskaitsekuu, mis kestab kuni rahvusvahelise muuseumipäevani 18. mail.

Muinsuskaitsekuu toimub Eestis igal kevadel juba alates 1985. aastast eesmärgiga meie rikast ja huvitavat kultuuri- ja ajaloopärandit rahvale lähemalt tutvustada ning talgutööde käigus mälestisi ja kultuuriloolisi paiku talvisest prahist ning kevadisest pealekasvavast võsast puhastada.  

Muinsuskaitsekuu jooksul toimub palju ekskursioone ja õppekäike, heakorratalguid, seminare, loenguid ja näitusi – kõiki ettevõtmisi juhendavad oma ala parimad asjatundjad: ajaloolased, arheoloogid, arhivaarid, kodu-uurijad, genealoogid, arhitektid, muinsuskaitsjad.  Üritused toimuvad kõikides Eesti maakondades.

Eesti muinsuskaitse seltsi aseesimehe Helle Solnaski sõnutsi keskendutakse tänavusel muinsuskaitsekuul varasematest aastatest rohkem noorte kaasamisele muinsuskaitsesse.  

„Selleks on koolid üle Eesti kutsutud osa võtma pärandihariduse projektist “Tagasi kooli” – enam kui 30 elukutselist suurte kogemustega muinsuskaitsjat, ajaloolast, genealoogi, etnograafi, arhitekti, kunstiloolast on valmis kuu aja jooksul vabatahtlikuna tulema koolidesse külalisõpetajaks, et tutvustada pärandi eri tahkusid, aidata mõista ajaloolise keskkonna kujunemist ning selgitada, miks ja mida peaks hoidma mitte ainult lastele, vaid ka lastelastelastele,“ seletas Solnask.

„Teemade valik, mida külalisõpetajad välja pakuvad, on väga lai: muinsuskaitse põhitõdedest kirikute, moodsa arhitektuuri, nimepärimuse ja suguvõsa uurimiseni välja. Palju on ettepanekuid õuesõppeks, näiteks Haapsalu piiskopilinnuses, Rebala muinsuskaitsealal, Raadi mõisas ja Tallinna Kaitseväe kalmistul,“ lisas muinsuskaitse seltsi aseesimees.

Pärnumaalgi toimub muinsuskaitsekuu raames mitu üritust.

Laupäeval, 23. aprillil on Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus jüripäeva jumalateenistus ja avatakse mälestusplaat „Soome tänab ja mäletab Eesti sõjamehi“.

Neljapäeval, 28. aprillil on Pärnumaal koolinoorte kodu-uurimise konverents.

Reedel, 6. mail peab Eduard Rajari Pärnus loengu „Puulinn II“.

Laupäeval, 7. mail korrastatakse kõikjal Eestis "Teeme ära" talgupäeval mälestisi.

Laupäeval, 14. mail on muuseumide ööl avatud muuseumid ja teised mäluasutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles