Pärnumaa ümisejad pakuvad konkurentsi

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval selgusid Pärnu kontserdimaja kammersaalis Pärnu linna ja maakonna parimad koolinoorte vokaalansamblid, konkursi “Ümin 2011” grand prix läks Toomas Volli ansamblile Rõõmurullid.

Žüriiliikme Elmo Tiisvaldi tagasiside konkursi kohta oli väga positiivne. Selge ja kõlava vokaaliga jäid talle silma Tähelapsed (juhendaja Margrit Kits), Rõõmurullid, Pärnu Piigad (mõlemat ansamblit juhendab Toomas Voll) ja Liisud (Annely Kuningas). Lavastuslikke elemente kasutasid hästi ansambel Viis+ (Annely Kuningas) ja Pärnu Piigad.

Võistlustingimuseks oli ühe emakeelse laulu esitamine, seetõttu pööras þürii erilist tähelepanu diktsioonile. Nii selge häälduse kui õigete eesti keele väldete kasutamise poolest paistsid silma Tähelapsed ja Cruella Puella (Fred Rõigas). Võõrkeelse laulu puhas diktsioon jäi helilooja Tiisvaldile kõrva ansambli Mõtleme Veel (Kadri Keskküla) etteastes: nende puhul meeldis ühtlase dþässiliku maneeriga laulude esitus.

Kulddiplomit püüdvad ansamblid pidid esitama ühe laulu saateta ehk a cappella. Ilma saateta laul kujunes paraku mitmele kollektiivile komistuskiviks. Saatuslikuks said laskuvad käigud, mistõttu intonatsioon jäi madalaks ja helistik vajus. Seevastu Pärnu Piigade laul oli valitud nõudlik ja lauljad teostasid selle tõesti kõrgel tehnilisel ja kunstilisel tasemel.

Kuna laulda tuli võimenduseta, püsis klaverisaadete puhul alati oht lauljaid üle mängida. Sel korral tunnustas þürii saadete balanssi. Mitu ansamblit kasutas laulude ilmestamiseks instrumente. Nii kõlas Päiksekese (juhendaja Valentina Sutt) saateks kandlemäng rahvamuusikaansamblilt Cantelo, Cruella Puella esitusele lisas värve ja rütme saateansambel koosseisus Martti Laas (bass), Jakob Koppel (cajon) ja Mihkel Ojaots (muna).

Parima saate eriauhinna pälvis aga ansambli Liisud saategrupp: Kadi-Ingrid Lilles (parmupill), Karel Reisenbuk (beatbox) ja Jakob Koppel (cajon).

Liisude ettekanne tervikuna jättis Elmo Tiisvaldile väga sügava mulje. „Väga sümpaatse vokaalse suuna ja tugeva väljendusjõuga ansambel. Hämmastavalt veenvalt mõjusid nende mõlemad lood – nii keerukas Eesti rahvalaul „Tilluke naine“ kui rütmimuusika elementidega rikastatud pala „Laulu võim“. Liisud oli sellel konkursil minu vaieldamatuks lemmikuks.“

Kokkuvõttes oli þürii esinejatele punkte jagades üsna üksmeelne ja osalejaid hinnanud Viljandi muusikaõpetaja Hedi-Kai Pai sõnutsi pakuvad Pärnu ansamblid Alo Mattiiseni nimelisel üleriigilisel vokaalansamblite konkursil kõva konkurentsi.



“Ümin 2011”

Pärnu linna ja maakonna noorte vokaalansamblite konkurss

Grand prix – Rõõmurullid, juhendaja Toomas Voll, Toomas Volli laulustuudio

Eriauhinnad:

Parim eestikeelse laulu esitus – Tähelapsed    

Artistlikkuse eripreemia – Rõõmurullid

Parim a cappella esitus – Pärnu Piigad

Maitsekad seaded – Fred Rõigas

Parim saade – Liisude saategrupp (parmupill – Kadi-Ingrid Lilles, beatbox – Karel Reisenbuk, cajon – Jakob Koppel)

Parim juhendaja – Toomas Voll

Ainuke maakonna esindaja – Tiia Tamm

Tulemused vanuserühmade kaupa:

1.–4. klass

Rõõmurullid (grand prix), juhendaja Toomas Voll, Toomas Volli laulustuudio

Tähelapsed (hõbediplom), Margrit Kits, Margrit Kitse laulustuudio

Esimene Laulustuudio (pronksdiplom), Jana Trink, Jana Tringi erakool

Ülejõe gümnaasiumi 2. klassi ansambel (pronksdiplom), Anu Tilk

Neli Neljandikku (osavõtudiplom), Tiia Tamm, Audru keskkool

12 Neljandikku (osavõtudiplom), Kadri Keskküla, Pärnu ühisgümnaasium

Pomelo (osavõtudiplom), Fred Rõigas, Pärnu Ülejõe gümnaasium

Päikseke (osavõtudiplom), Valentina Sutt, Pärnu Vene gümnaasium

5.–7. klass

Megamix (pronksdiplom), Anu Tilk, Pärnu Ülejõe gümnaasium

Viis+ (pronksdiplom), Annely Kuningas, Pärnu Kunstide maja

7.–9. klass

Pärnu Piigad (kulddiplom), Toomas Voll, Toomas Volli laulustuudio

9.–12. klass

Liisud (kulddiplom) – Annely Kuningas, Pärnu Kunstide maja

Mõtleme Veel (pronksdiplom), Kadri Keskküla, Pärnu ühisgümnaasium

Cruella Puella (osavõtudiplom), Fred Rõigas, Pärnu Ülejõe gümnaasium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles