Jooksusuvi startis Rannametsas

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Andres Metsoja osales koos neljajalgse sõbraga koertekrossil.
Maavanem Andres Metsoja osales koos neljajalgse sõbraga koertekrossil. Foto: Urmas Luik

Pühapäeval Rannametsa luidetes peetud jooksu- ja kõnniüritus kujunes kolme eelmise kevadega võrreldes osavõturohkemaks, kena ilma ja klassiga rada nautisid noored ja vanad, uudiseks oli koertekross.

Melu jagus Rannametsa külakeskuses nii stardieelsesse kui finišijärgsesse tundi. Päev algas omapärase koertekrossiga ehk peremehe ja koera koosjooksuga.

“Canicross olevat maailmas üsna populaarne, meil korraldas selle organisatsioon Minu Sõber,” rääkis luitejooksu peakorraldaja Vahur Mäe Pärnu Kahe Silla klubist ja Pärnumaa spordiliidust. “Jooksma tuli 30 paari ümber, mis tähendavat Eesti suurimat koerakrossi. Kaugemad külalised tulid koguni Sillamäelt ja sellest sai ülejäänud rahvale tore väike koertenäitus. Isegi Pärnu maavanem Andres Metsoja jooksis oma pisemat kasvu lemmikloomaga kaasa ja sai koguni auhinna.”

Pärisjooksu peaauhinnad olid sporditarvete firmadelt Salomon ja Craft, aga tublisti ja omapäraselt lõid auhinnalaua katmisel kaasa ka kohalikud.

“Näiteks pani külavanem ja talumees Lembit Künnapas võitjale välja koti kartulit ja loosis teise kartulikoti, samuti koti maheporgandit välja kõigi osalejate vahel,” rõõmustas Mäe. “Üks siinne külamees teeb kiirabiautodele sisustust, tema pani loosilauale arstikapikesi.”

Roman Fosti pühkis teistel eest

Veidi pikema kui viis kilomeetrit Baltimaade kõrgeimatel luidetel üles-alla vongelnud raja läbis jooksusammul 275 inimest. Esimesena tuli finišisse Pärnu juurtega tallinlane, mullu Euroopa meistrivõistlustelgi startinud Roman Fosti. Intriigi ei tekkinud, Fosti ülekaal Taavi Tamburi (Tallinn) ees oli koguni 20 sekundit ja veel 18 sekundit hiljem lõpetas Eero Raudsepp (Pärnumaa).

Naistest võitis tallinlanna Olga Andrejeva, soliidsete vahedega järgnesid Pärnu neiud Birgit Pihelgas ja Kaidi Keir Kukk.

Sel nädalavahetusel peeti Eestis jooksuüritustest veel vaid Tallinnas Pääsküla rabajooksu, seega võib Pärnumaa luitejooksu, kus oli hulgaliselt osalejaid ka Valga- ja Viljandimaalt, pidada hooaja avapauguks kogu riigis.

“Tulime laupäeval Horvaatiast laagrist, mõtlesin, et mida targemat ikka teha, ja tulin luitejooksule,” rääkis kahe aasta tagune MM-sõudepronks viljandlane Kaspar Taimsoo. “Jooksime suure osa distantsist ekskolleegi, nüüd riigikogulase Jüri Jaansoniga koos, aga lõpus lasi Jüri mul jutuga, et hoiab jõu lõpuspurdiks, eest ära.”

Tervisesport tõuseb au sisse

Lastejooksudel osales kolm korda rohkem rahvast kui varasematel kevadetel, keppidega ja ilma kõndima läks 128 inimest.

“Pärnu kesklinna tennisekool tõi kõndima ligi 40 inimest,” kiitis Vahur Mäe. “Tore on vaadata, kuidas tervisesporditeema seltskondadele järjest paremini peale läheb.”

Luitejooks korraldati südamenädalal ja nagu õige mitmel Pärnumaa spordiüritusel oli ka seal väljas ning populaarsust ja terviseteadlikkust tõestava pideva järjekorraga südametelk.

“Testid, mida tellisime sada, on päris kallid, aga neid finantseerib Euroopa Liidu sotsiaalfond, ja need kasutati kõik ära,” kinnitab Vahur Mäe. “Eks niisugusel üritusel ole muidugi igasuguse tervisega rahvast – osa lippas rajal juba päris suvises jooksuriietuses, üks jooksumees viskas finišis riided seljast ja läks Timmkanalisse ujuma.”

Pärnumaa rahvale jätkuvad jooksuüritused 3. mail Niidu metsas algava aastajooksusarjaga. Kahe Silla klubi kolmikürituse teine etapp, Jüri Jaansoni jooks üle Pärnu kahe silla on 4. septembril. Uudsena kavandatakse seda nüüd kaks päeva kestva spordipeona.



Luitejooksu võitjad

M Roman Fosti (Tallinn)

N Olga Andrejeva (Tallinn)

PC Risto Vaher (Pärnumaa)

TC Piret Mäe (Pärnumaa)

PB Siim-Sander Pihu (Pärnumaa)

TB Johanna Ardel (Valgamaa)

PA Rasmus Sutt (Pärnumaa)

TA Birgit Pihelgas (Pärnu)

MJ Heinar Vaine (Viljandi)

NJ Helen Aluvee (Valgamaa)

MV40 Andi Linn (Viljandi)

NV35 Anu Taveter (Pärnu)

MV50 Arnold Laasu (Pärnu)

NV45 Merike Tohv (Pärnumaa)

MV60 Jüri Leesmäe (Pärnu)

NV55 Leili Teeväli (Tallinn)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles