Pärnumaale istutatakse üle poole miljoni puu

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

15. aprillist alanud kevadsuvise raierahu ajal pannakse Pärnu maakonna riigimetsades kasvama üle 1,6 miljoni kuuse, männi ja kase.

Pikale veninud talv loomade-lindude pesapunumise ja järelkasvu ilmale toomise aega ei muuda, ka varasematel aastatel on raierahu algus jäänud aprilli keskpaika. Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) looduskaitse peaspetsialisti Kristjan Tõnissoni sõnutsi aitab raietegevuse paarikuine peatamine muu hulgas kaitsta metsamuldi ja vähendada seenhaiguste levikut. RMK kutsub kõiki erametsaomanikke looduse eluringi austama ja raietööde pausiga liituma.

Raierahuga saab hoo sisse igakevadine metsauuendamise hooaeg, kui hooldatakse noorendikke, istutatakse puid, külvatakse metsa, puhastatakse teeservi ja tehakse hooldustöid elektriliinide kaitsetsoonides.

Pärnu maakonnas külvatakse ja istutatakse riigimetsa kokku 760 hektaril, millest 67 protsenti kuulub kuusele, 23 männile ja viis protsenti kasele. Viiele protsendile sellest alast külvatakse mändi. Kokku istutatakse maakonda umbes 1 647 000 taime.

Peale selle pannakse mulda väikeses koguses harilikku tamme ja sangleppa. Sel aastal uuendatakse Pärnumaal riigimetsa pindalaliselt ligemale 18 protsenti enam kui mullu.

“Peale istutus- ning külvitööde täiendame Pärnumaal üle veerand miljoni taimega 260 hektaril varasematel aastatel rajatud kultuure, kus kasvama minek on olnud ulukite, liigniiskuse ja männikärsakate tõttu kehvem,” ütles RMK Edela regiooni metsakasvatusjuht Priit Kõresaar.

2011. aastal teevad Pärnu maakonna riigimetsades uuendustöid 14 RMK oma raietöölist, 14 hooajalist töölist ja 36 ettevõtjat.

Metsauuendustöid organiseerib siin kuus RMK Edela regiooni metsakasvatajat.

Eestis kokku pannakse tänavu riigimetsas kasvama 13 miljonit puud, mis on aegade suurim kogus, võrreldes mullusega kolm miljonit taime rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles