Kosmonautide külas turgutati Häädemeeste turismielu

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmonautika puhkekeskuse renoveeritud ja taastatud osas on mugavad majakesed ööbimiseks, saun ning läbi kahe korruse ulatuv puhke- ja söögimaja koos kõigiti nüüdisaegse köögikompleksiga.
Kosmonautika puhkekeskuse renoveeritud ja taastatud osas on mugavad majakesed ööbimiseks, saun ning läbi kahe korruse ulatuv puhke- ja söögimaja koos kõigiti nüüdisaegse köögikompleksiga. Foto: Ants Liigus

Kunagi kuuendiku planeedist pöördesse viinud kosmonautikapäeva künnisel kohtusid Kosmonautika puhkekeskuses inimesed, kes tahavad Häädemeeste vallas suvisele ja talviselegi turismielule senisest enam jumet anda.

Kohtumispaik Kosmonautika puhkekeskuses polnud valitud juhuslikult. Nimelt olevat seal ajaloo avarustesse kadunud NSV Liidu kunagise lääneranniku kõige päiksepaistelisem koht, põhjapoolne Sotši. Selgi päeval võttis sinitaevast särav päike vammusealuse soojaks.

Kosmonautidelt eraettevõtjale

Ajaloo annaalidest on praeguse Kosmonautika puhkekeskuse kohta teada mõndagi. Kõrgete okupantide kaasad võisid uusaastaballile minna küll seninägematutes pitsöösärkides ja kombineedes, aga suvituskohti Läänemere kaldal osati hästi valida.

Sõjaväe kõrval polnud siin mingi erand Moskvas asunud NSVLi täppismasinaehituse teadusliku uurimise keskinstituutki, mis 1971–1983 rajas omale Pärnumaale Jaagupisse puhkekompleksi Vzmorje, mis pärismaalastele oli suletud ala.

Sellel 8,56 hektari suurusel rannamaal puhkasid igasugused kosmonautikaga seotud töötajad kuni omaaegsete ebajumalate – esimese naiskosmonaudi Valentina Tereškova ja esimesena avakosmoses käinud Aleksei Leonovini välja, turgutades ennast Eesti kohupiima, koorevõi ja hapukoorega. Muu hulgas korjati ümbruskonna metsad lagedaks marjadest ja seentest, parimaid seenekohti teadnud just esinaiskosmonaut.

Ammusest hiilgusest sotisaamiseks peab kompleksi tundva inimese giidiks võtma. Kunagine Nõukogude eliit ei keelanud endale midagi: klubis olid peegelseinad, hiiglaslik Moskva panoraam, uhke ujumisbasseiniga saun.

Pärast Eesti taasiseseisvumist asus puhkekülas Pärnu piirivalvepiirkonna Jaagupi kordon. Tollal Postimehe ajakirjanikuna käisin seal kajastamas üht Eesti-Vene piiriläbirääkimiste vooru. Väsinud majades oli juba siis ilmne kõduhõng. Nii see puhkekeskus vaikselt laguneski.

Kohalik võim taotles kunagist kosmonautide küla munitsipaalomandisse, riik eelistas müüki enampakkumisel. Esimene pakkumine kasvatas lõpphinna vähemalt kuuekordseks, kuid ostja rahakotil ei jätkunud võhma. Detsembris 2008 omandas kinnistu osaühistu Paesalu, milles tegutseb Tahkuranna vallas hobusekasvatustalu pidav Aivar Merila.

Selle ajaga on taastatud saun, läbi kahe korruse avatud puhke- ja söögimaja köögikompleksiga ning kohti jagub 36 öömajalisele.

Uut identiteeti polnud puhkekeskusele vaja otsida, kosmonautika teema töötab ilma ideoloogilise soustitagi.

Muide, avakosmose vallast on seegi seik, et Häädemeeste kandis on täheldatud taevas kõige enam kummalisi nähtusi.

Mööbel Kosmonautika puhkekeskuses on samuti Pärnumaa mehe mõte ja disain. Mitmesuguseid puust lastetarvikuid tootev Pärnu ettevõtja Jüri Teinburg mõtles välja ja teostas mööbli, mida poleks häbi kaugemalegi müüa.

Merilal on suured plaanid. Näiteks taastada haljastus, mille omal ajal rajas Tallinna haljastustrust, istutades üle 250 puu, et kujuneksid varjulised alleed. Tuleb muuseumiekspositsioon, taastatakse järgmisi hooneid, kuid tegelikult saab keskus areneda sedamööda, kuidas ise sisse toob. Selleks saadigi kosmonautikapäeva eel kokku, sest ettevõtlikud inimesed ei ole vallas otsa saanud.

Suvi mingu asja ette

Kümmekond aastat tagasi üritati Häädemeeste ettevõtlikke turismiinimesi ühe mütsi alla saada, aga puudus korralik visioon. 2010 asutati mittetulundusühing Kabli Festival, millega sel aastal tahetakse koondada kõik suveüritused, et teha Häädemeeste piirkonnale reklaami kaugemalgi.

Praegu jõuavad Häädemeestelt avalikkuse ette peamiselt pooletoobised KOV-uudised (kohalikku omavalitsust puudutavad kõrvalmekiga sõnumid), mis kohalikke ei rõõmusta.

Suvi Läti piirini jääval rannaalal pole ainult Lepanina ja riigimetsa majandamise keskus, vaid ka Kabli, Treimani ja muud mereäärsed kohad.

Kablis tänavu juulis ja augustis kolmandat korda toimuvale “Päikeseloojangu” festivalile on lootust mujaltki tuge saada.

Häädemeeste kaunis loodus koos suvise kultuuriprogrammiga peaks kokku andma sellise elamuskokteili, et hea, kui Kosmonautika puhkekeskus on lähedal.

Kosmonautika kõrval on festivalipaikadeks Kabli rand, Kabli seltsimaja ning Lepanina hotell. Kavas leidub nii intiimseid salongiõhtuid kui ehedaid külasimmaneid. Toimuvad legendaarsed Jüri Aarma vestlusõhtud, loengud, kirjandus- ja filmiõhtud, kontserte-üritusi noortele. Külla on lubanud tulla Urmas Sisask, Riho Sibul, Arvo Kukumägi, HU?, Laura ja Tafenau, Mart Sander, Metsamoor ja paljud teised.

MTÜ Kabli Festival püüab kõigiti kaasa aidata Häädemeeste valla kui kvaliteetturismi sihtkoha kujundamisele ja reklaamimisele. Kohalikud turismiedendajad usuvad, et just turismi ja puhkajatega seonduv ettevõtlus saab sisse uue hoo ja Häädemeeste inimesedki näevad turistides tüli ja mure asemel kasu piirkonnale ja tulu iseendale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles