Janne Ristimetsa tantsustuudio peab Endlas suurt pidu

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsulapsed peavad Janne Ristimetsa heaks õpetajaks, kelle juhendamisel on tore tantsimist õppida.
Tantsulapsed peavad Janne Ristimetsa heaks õpetajaks, kelle juhendamisel on tore tantsimist õppida. Foto: Urmas Luik

Tuleval pühapäeval, 1. mail tähistab Endla teatris oma kümnendat tegutsemisaastat Pärnu Kunstide majas sadadele lastele loov- ja vabatantsu teadmisi jaganud Janne Ristimetsa tantsustuudio.

“Janne on hea õpetaja!” kilkavad Janne Ristimetsa 10-14aastased õpilased peaaegu kooris, kui läheme fotograaf Urmas Luigega Kunstide majja Ristimetsa tantsutundi pildistama.

Peamine on muidugi see, et tüdrukutele meeldib tantsida, ja nii on sellest seltskonnast vanemad käinud Ristimetsa tantsustuudios loov- ja vabatantsu ning kontaktimprovisatsiooni õppimas juba üle viie aasta.

Avastas vabatantsu täienduskoolitusel

Ristimets omandas tantsupedagoogi oskused Valgevenes Vitebskis, kus ta õppis nooruses klassikalist tantsu, rahvatantsu ja karaktertantsu ning muidki tantsustiile.

Loov- ja vabatantsuni jõudis ta alles aastaid hiljem, kui käis Viljandis rahvakultuuri koolituskeskuses Eve Noormetsa täienduskursustel.

“Noormetsa käest sain vabatantsu pisiku, teda pean oma suurimaks õpetajaks ja inimeseks, kellele pean tänulik olema, et seda üldse tegema hakkasin,” meenutas Ristimets. “See on väga huvitav ja mulle meeldib mu töö. Loov- ja vabatants on lapselegi huvitavad, sest tal on võimalus osaleda tantsuloome protsessis. Kui ma lihtsalt tambin samme pähe, väsib laps ära. Loovtants on lastepärasem ja sobib talle. Kui lapsel selle vastu huvi tekib, teeb ta seda palju suurema entusiasmiga.”

Tantsupedagoog peab loovtantsu alaks, mis avardab silmaringi ja paneb maailma laiemalt nägema.

“Ma ei mõtlegi, et keegi peaks hakkama tantsijaks, pigem aitab see elus hakkama saada,” tõdes Ristimets. “Loovtantsus saab laps juurde julgust, enesekindlust, rütmitunnetust, koordinatsiooni. Loovtantsus õpib laps ja noor improviseerima, õpib tantsuelemente, väljendab oma emotsioone, õpib looma, omandab algteadmisi tantsu kompositsioonist, keha liigub teadlikumalt ja kindlasti paranevad painduvus, plastilisus ja kehahoiak.”

Ristimetsa vilistlased on rääkinud, et vabatants on andnud neile julgust, enesekindlust ja sageli on nad hakanud asjadele hoopis teisiti mõtlema.

Ristimets oli esimene, kes hakkas Pärnu Kunstide majas loovtantsu õpetama. Ta alustas oma tantsustuudiot kahe rühmaga, nüüd käib stuudio üheksas rühmas tantsimas sadakond last. Kui palju on lapsi selle kümne aasta jooksul tantsustuudiost läbi käinud, ei oska Ristimets öelda. Neid on olnud sadu.

Ristimetsa kõrval juhendab stuudios lapsi Kardo Ojassalu, kes õpetab lastele kontaktimprovisatsiooni ja tõstetehnikat.

Tantsustuudio tähendab tantsuõppe kõrval ohtralt muudki tööd. “Ma ei tee ainult tantsuõpetaja, vaid kogu stuudio tööd,” avas Ristimets. “See ei ole vaid tantsutundide andmine, seal on palju organiseerimist: tuleb laagrites käia, festivalidel osaleda ja kostüüme valmistada. See on nagu ühe suure pere tegemised.”

Tantsivad Pärnu linnale

1. mail Endla teatri suures saalis toimuva kontserdi pühendab Ristimetsa tantsustuudio Pärnu linnale.

“Praegu filmime ja pühendame tantse tähtsatele inimestele, nagu tants Pärnu linnapeale, tants bussijuhile, tants sepale, tants Lydia Koidulale, tants Pärnu jõele,” loetles Ristimets. “Nende tantsudega läheme igale poole kohale ja filmime kohapeal. Näiteks käisime linnavalitsuses. Lähme ka Vallikääru sepikotta ja bussijuhile tantsime bussis. Jõe ääres keerutame ka jalga.”

Millised Pärnule pühendatud tantsud välja näevad, saab natuke aimu juba sel pühapäeval, 24. aprillil toimuval Pärnu päeval, kui Janne Ristimetsa tantsulapsed kannavad mõne tantsu ette Rüütli platsil.

Tuleval pühapäeval toimuval kontserdil näeb veel stuudio parimaid tantse läbi aegade ja lavale astub ohtralt tantsustuudio vilistlasi. Samuti näidatakse vahepeal valminud videoklippe.

Kõige lõpuks avatakse 1. mail Endla teatris Ristimetsa tantsustuudio vilistlase Merli Antsmaa fotonäitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles