Kaili Kuusk: Kevadine suurpuhastus

, keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaili  Kuusk.
Kaili Kuusk. Foto: PP

Meil kõigil, kui tahes keskkonnateadlikult me elame, tekib jäätmeid. Prügi leidub nii tubades kui õues. Kuidas sellest jagu saada? Appi tuleb kevadine suurpuhastus.

Kuhu ja mida võib visata? Selleks, et meist ei jääks maha saastunud õhk ja vesi ning prügi täis metsaalused, peaksime jäätmeid võimalikult keskkonnasõbralikult koguma ja käitlema. Oluline roll selles töös on elanikel, kohalikel omavalitsustel ja mõistagi jäätmekäitlusettevõtetel.

Peamised kodumajapidamises tekkivad ohtlikud jäätmed on vanad ravimid, päevavalguslambid, säästupirnid, elavhõbedaga termomeetrid (nt kraadiklaasid), vanaõli, õlifiltrid, õlinõud, õlised kaltsud, värvi-, laki- ja liimijäätmed, lahustijäägid, pestitsiidid ja väetised, kodukemikaalid.

Ohtlike ainete pakendid ei ole tühjana ohtlikud, aga kui pakendisse on jäänud küllalt palju sisu, mida ei ole võimalik või ei soovita enam kasutada, tuleb see koos pakendiga viia ohtlike jäätmete kogumispunkti (või jäätmejaama).

Mis kuhu?

Tagatisrahaga pakend (ehk pandipakend) viige tagatisrahaga pakendi tagasivõtu kohta. Ainult sel juhul saab tagatisraha tagasi. Segapakend viige segapakendijäätmete konteinerisse.

Tavaliselt on kogumispunktis eraldi konteiner segapakendi ja klaaspakendi jaoks. Kui eraldi klaaspakendikonteinerit ei ole, läheb klaaspakend segapakendi konteinerisse. Jälgige konteineri märgistusi, neis on tavaliselt juhis, kuhu tohib klaaspakendid panna.

Segapakendid saab ära anda tasuta. Nende kogumisega tegelevad taaskasutusorganisatsioonid.

Vanapaber ja -papp tuleb viia vanapaberi ja -papi konteinerisse, seda võib põletada kodus ahjuski. Osa elamutüüpide (näiteks korterelamu) juures võib omavalitsus nõuda vanapaberikonteineri olemasolu. Üldjuhul saab vanapaberi ja -papi ära anda tasuta või oluliselt odavamalt kui segaolmejäätmeid.

Biolagunevad jäätmed võiks võimalusel oma aias kompostida, korteriühistutel on mõistlik tellida eraldi biolagunevate jäätmete konteiner. Osa elamutüüpide (näiteks korterelamu) juures võib omavalitsus nõuda biolagunevate jäätmete konteineri olemasolu.

Aia- ja haljastusjäätmed tuleks võimalusel oma aias kompostida või viia jäätmejaama, aga kõik jäätmejaamad aia- ja haljastusjäätmeid vastu ei võta.

Ohtlikud jäätmed lähevad ohtlike jäätmete kogumispunkti või jäätmejaama. Vanad ravimid saab viia apteeki, kui rohupood ei ole vanade ravimite kogumist korraldanud kogumispunkti kaudu.

Ehitus- ja lammutusjäätmete puhul on soovitav koguda eraldi puit-, metall- ja püsijäätmed (näiteks tellised) ning muu ehituspraht. Need tuleb viia jäätmejaama või anda üle jäätmekäitlejale. Ehitus- ja lammutusjäätmete segu üleandmisel peab kindlasti jäätmekäitlejale maksma. Liigiti kogutud materjale (näiteks puitu, metalli, silikaattelliseid) saab ära anda tasuta.

Elektri- ja elektroonikaseadmete jäätmed võib viia poodi, kust kavatsete uue toote osta. Kauplus peab seadme vastu võtma, kui ostate samast poest uue sarnase seadme. Kui ei ole kavatsust uut seadet osta, tuleb need viia elektroonikaromude kogumispunkti või jäätmejaama. Seadmed saab ära anda tasuta. Kui seade ei ole tervik, võidakse küsida puuduva osa materjali eest raha.

Romusõidukid võib viia sama automarki müüvasse kauplusesse või autolammutustöökotta (romulasse). Vana masina saab ära anda tasuta, romulad võivad romu vastuvõtmisel maksta ka väikese summa. Nõudke lammutustõendit! ARK kustutab auto registrist ainult lammutustõendi alusel.

Patareid ja akud viige ükskõik millisesse poodi, kus müüakse patareisid ja akusid (ei ole kohustust uut patareid või akut osta). Poodides on spetsiaalsed konteinerid patareide ja akude kogumiseks. Need saab ära anda tasuta.

Vanarehvid võib viia vanarehvide kogumispunkti (või jäätmejaama). Vanarehvid saab kõikidesse vanarehvide avalikesse kogumispunktidesse anda tasuta, sõltumata rehvide kogusest.

Kevaditi sagenevad abipakkumised romusõidukite, elektroonikaromude ja vanametalli äraveoks. Pahatihti on tegu ettevõtjatega, kel puuduvad selleks oskused, käitluskoht ja jäätmeluba. Nn mustalt tegutsevate ettevõtjate puhul ei ole teada, kuidas nad näiteks romudest eemaldavad ja kuhu toimetavad ohtlikke osi, vedelikke ja muid materjale, mida vanametallina ei saa kokkuostupunktidesse üle anda. Kui selline kraam satub metsa alla, on ohus nii loodus kui meie kõigi tervis.

Jäätmeseadus kohustab jäätmete üleandjat kontrollima, kas jäätmete vastuvõtja tegutseb seaduslikult. Reeglina tunneb mitteametlikult tegutseva ettevõtja ära selle järgi, et ennast reklaamides avalikustab ta vaid telefoninumbri ja eesnime, kui sedagi.

Ettevaatust põletamisega!

Kodus võib põletada ainult immutamata ja värvimata puitu ning kiletamata paberit või pappi. Plaste kodus põletada ei tohi. Suures koguses seguplastide põletamine, seda just madalal temperatuuril ja puuduliku tõmbega, on ohtlik, sest osa plaste ei põle, vaid aurustub.

Nii satub ohtu meie kõigi tervis, sest õhku paiskub lausa mürgikokteil, mis sisaldab kantserogeenseid ehk vähkitekitavaid ühendeid. Näiteks dioksiine, mis on mürgisemaid ühendeid, mida inimene on suuteline tekitama, ja seda just kodusel jäätmepõletusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles