Soome filmiklassika Pärnu uue kunsti muuseumis

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome filmiklassika Pärnu uue kunsti muuseumis.
Soome filmiklassika Pärnu uue kunsti muuseumis. Foto: Erakogu

Soome Vabariigi 100. aastapäeva puhul on Pärnu uue kunsti muuseum kavandanud kolm kuud kestva festivali. Festivali raames näidatatakse igal neljapäeva õhtul muuseumis üht filmi Soome filmiklassikast.

Filmi korratakse pühapäeva pärastlõunatel. Avafilmina jõuab homme ja pühapäeval oktoobril ekraanile Väino Linna samanimelise romaani järgi loodud  Edvin Laine mängufilm "Siin, põhjatähe all". Mängufilm põhineb Väinö Linna romaanitriloogia kahel esimesel osal. Kolmikromaan jälgib ühe perekonna elu aastatel 1880–1950 ja kirjeldab pöördelisi ajaloosündmusi ja ideaale. 1968. aastal valminud film kogus üle miljoni kinokülastaja. See on lugu Soome külaelust, mis algab 1890. aastal, jälgib Soome Vabariigi sündi ja lõpeb Soome kodusõjaga 1918. aastal. Enne avaseansi algust räägib Mark Soosaar oma kohtumisest Linna ja Lainega Moskva filmifestivalil 1969. aastal.

Soome filmiklassika Pärnu uue kunsti muuseumis.
Soome filmiklassika Pärnu uue kunsti muuseumis. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles