SMITi osakonna eksjuht mõisteti tingimisi vangi

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeerium.
Siseministeerium. Foto: Toomas Huik / Postimees

Pärnu maakohus mõistis üleeile omastamises süüdi siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) eksametniku Vardo Mändla.

Ametnik töötas SMITi tugidivisjoni regionaalosakonna juhatajana Pärnus. Tema osakond ladustas muu seas seadmeid ja võttis neid arvele. Juhataja ülesanne oli taotleda ülesannete täitmiseks vajalikke vahendeid.

Mändla kasutas ära olukorda, kus tema käsutusse oli usaldatud igakuine eelarve. Nii tegigi ta fiktiivseid tellimusi seadmete suhtes, mille ta hiljem endale võttis. Kuigi Mändlal polnud õigust tellida näiteks telefone, võltsis ta dokumente nõnda, et telefonide asemel kajastuks arvetel muu osakonna tööks vajalik varustus.

Süüdistuse kohaselt omastas Mändla kaks uut iPhone’i ja fotokaamera, mis kokku maksid üle 1600 euro, kihutades SMITile müügiteenust pakkuva ettevõtte töötajat arveid võltsima.

Selle töötaja suhtes kohaldas prokuratuur menetluse lõpetamist ja talle määrati rahaline kohustus.

Politsei konfiskeeris uurimise käigus Mändlalt kaks iPhone`i ja Canon Powershoti kaamera.

Mändla lahkus SMITist muudel põhjustel juba 2015 jaanuaris ja SMIT avastas kuritarvitused hiljem arveid üle kontrollides.

Pärnu maakohus mõistis 9. oktoobri istungil Mändla süüdi dokumendi võltsimises ja kasutamises ning omastamises. Kohus määras talle kaheksa kuud tingimisi vangistust aastase katseajaga. Asi lahendati kokkuleppemenetluses.

Samuti peab Mändla tasuma menetluskulud 870 eurot ja SMITile tekitatud kahju 1670 eurot.

SMIT on riigiasutus, mis pakub siseturvalisusega seotud infosüsteemide haldust ja arendust häirekeskusele, päästeametile, politsei- ja piirivalveametile, sisekaitseakadeemiale ja siseministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles