Kui vabakogudus omale palvela ehitas

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue palvela sisevaade. Saal on avamispeo kaunistustes.
Uue palvela sisevaade. Saal on avamispeo kaunistustes. Foto: Olaf Esna erakogu

Kui praegu tänaval paluda mõnel nooremal inimesel ennast Kalevi spordiseltsi kunagisse võimlasse juhatada, on suur tõenäosus, et juhatus jääb saamata. Sama võib juhtuda, kui pöörduda vanema, kuid spordikauge inimese poole. Isegi olen sinna ainult korra sattunud ega mäletagi, mida seal tegime, ilmselt ikkagi midagi sportlikku. Teadsin, et hoone oli kuulunud lahkusuliste kogudusele, aga millisele, sellest polnud aimugi.

Ülejäänud kristluse kõrvalharude palvemajad ehk koguduse liikmete kooskäimise kohad nii Karja kui Henno (Heno) tänaval olid nõukogude ajalgi kasutusel ja seetõttu tuntumad. Isegi Havi tänaval asunud palvemaja oli tuttavam, sest seda kasutati klubina.

Nõukogudeaegse aadressiga Oktoobri 18a ehk praegune Suur-Posti tänava kogudusemaja paikneb kõrvalisel tänaval ja ainult terav silm leiab selle üles. Hiljuti õnnestus leida selle maja kohta materjali, mida lugejatele tutvustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles