Pildid: Eesti mattus kummalisse hämarusse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 13.43 pildistas fotograaf Karl Ander Adami Pärnumaad katnud kollakat hämarust. Sünoptik Taimi Paljak ütles Postimehele, et satelliidipiltidelt nähtu põhjal on Eestisse jõudnud nii Sahara tolmu kui Portugali tulekahjude suitsu ja tahma.

Paljaku selgitust mööda on Läänemere äärde jõudnud soe õhumass eile ja täna Iirimaal möllanud tormi Ophelia abil.

Atmosfääriteadlane Jüri Kameniki selgitus hämaruse tekke põhjustele Eestis

"Eestisse jõudsid orkaani Ophelia jäänused. Tugevas edalavoolus (jugavool) jõudis Eesti kohale õhumass, mis tõi siia Ophelia poolt atmosfääri paisatud Sahara kõrbete tolmu ja Portugali metsapõlengute suitsu ja tahma. Pärast keskpäeva saabusid Eestisse ja lõpuks ka Alatskivile madalad pilved, mis tõid kaasa erakordse hämaruse ja pimeduse. Hakkas sadama vihma, millele järgnes hilise aja kohta väga tugev äike, mis sai alguse Läänemerelt, liikudes Loode -Eestisse ja hiljem üle Kesk-Eesti Peipsi äärde. Teine osa äikesefrondist liikus mööda põhjarannikut Kirde-Eesti poole. Tugeva äikesega kaasnes Alatskivil vihm, hooti paduvihm. Inimeste jutu järgi oli vesi must ja vahutas. Õhus oli tunda metsapõlengute suitsulõhna."

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles