Pärnust saab novembris Eesti tantsupealinn

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Raudkatsi tantsuseltsi rahvatantsijad.
Anna Raudkatsi tantsuseltsi rahvatantsijad. Foto: Erakogu

Novembri esimesel nädalavahetusel toimuvad Pärnus legendaarse rahvatantsujuhi Ullo Toomi tantsude võistutantsimine ja kontsertetendus "Tantsutark" ning kontserdimajas esitletakse tema vahakuju.

Üle-eestiliste tantsupidude algataja Toomi sünnist möödub sel sügisel 115 aastat. Anna Raudkatsi tantsuselts koos tema õpilase Ilma Adamsoniga korraldavad sel puhul Pärnus võistluse ja kontserdi.

4. novembril Paikuse spordikeskuses Toomi tantsude võistutantsimisel osaleb 27 kollektiivi üle 400 tantsijaga kõikjalt Eestist.

5. novembril näeb Pärnu kontserdimajas kontsertetendust "Tantsutark", kus astuvad üles tantsuansamblid Sõprus, Kuljus, Leigarid, Tantsutallad, Anna Raudkatsi tantsuselts, RTJ, Taidelaid, Kohvilähkrid, Viljandi gümnaasiumi segarühm Hebe ja RU-LE-ME. Kaasa teevad Pärnu kammerkoor ja Endla segakoor. Samuti löövad kaasa Endla noortestuudio näitlejad, Julius Koppel ja Sõbrad.

Etendusel esinevad eelmisel päeval võistluse võitnud kollektiivid.

Ullo Toomi moldpilli mängimas.
Ullo Toomi moldpilli mängimas. Foto: Estonica.org

"Eesti tantsurahvas tahab mälestust tantsutark Ullo Toomist elavana hoida," ütles tantsupedagoog Roland Landing, kelle sõnutsi kogunetakse Pärnusse selleks, et koos tantsu lüüa.

Tantsupeomuuseumi eestvedamisel on valminud Toomi vahakuju, mida esitletakse Pärnu kontserdimajas 5. novembril.

Toomi oli 1. Eesti mängude liikumise üldjuht. Just neist kasvaski välja tantsupidu. Toomi kogus ja tutvustas rahvapärimuslikke tantse. Ta koostas raamatud  "Valimik eesti rahvatantse" ja "Eesti rahvatantsud". Viimast kutsutakse tantsupiibliks ja see on siiani tantsujuhtide esimene õppematerjal. Toomi on loonud rahvapärimusel põhinevaid tantse, näiteks "Kosjatants", "Kolhoositants", "Tuisuline".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles