Tõde koorub uurimustes

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkli kirikaias asetati legendaarse metsavenna Ants Kaljuranna mälestuskivi juurde pärg austusena eestlusele truuks jäänutele.
Mihkli kirikaias asetati legendaarse metsavenna Ants Kaljuranna mälestuskivi juurde pärg austusena eestlusele truuks jäänutele. Foto: Mailiis Ollino

Kargel laupäevahommikul kogunes paarkümmend inimest Mihkli kirikaeda Ants Kaljuranna (20.10.1917–13.03.1951) mälestuskivi juurde, et meenutada legendaarse metsavenna 100. sünniaastapäeval nii teda kui teisi eestimeelseid mehi, kes osutasid punavõimule vastupanu viimse hetkeni ja kelle hauakoht on teadmata.

Kaitseväe toetuse väejuhatuse staabiohvitseri Mehis Borni sõnade kohaselt peaks ajaloo tundmine ja mõistmine looma vundamendi, millele riigikaitsjad saavad luua plaanid samalaadsete olukordade tarbeks tulevikus.

Borni hinnangul on Ants Kaljurand ehk rahvasuus Hirmus-Ants kõigi metsavendade sümbol, mis on hoidnud läbi keeruliste aegade meie eneseusku ja veennud, et võimalik on jääda eestlaseks, käituda eestlasena, osutada vastupanu ja võidelda ülekohtuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles