Mööduja päästis Pärnu kesklinna kailt jõkke kukkunud poisi (1)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne päästekeskuse ennetusbüroo tegi Pärnu linnavalitsusele ettepaneku paigaldada kai äärde piirded ja kindlate vahemaade tagant redeli või köie, millest vette kukkunud hädalised saaksid haarata.
Lääne päästekeskuse ennetusbüroo tegi Pärnu linnavalitsusele ettepaneku paigaldada kai äärde piirded ja kindlate vahemaade tagant redeli või köie, millest vette kukkunud hädalised saaksid haarata. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Poisid harjutasid Pärnus Kesklinna sillast pisut maad ülesvoolu kail rulatrikke. Ühtäkki üks poistest libastus ja rula paiskus tema jalge alt omasoodu jõe poole. Sõiduvahendit päästa püüdnud poiss üritas sellest kärmelt haarata, ent prantsatas ühes rulaga vette.

Poisi sõbrad kangestusid. Õnneks sattus äpardust tunnistama Jaansoni rajal jalutanud pere. Mees võttis jope seljast ja ulatas selle vees rähklevale poisile. Jõuvarud mängu pannud nooruk pääses pärast pusimist tagasi kaldale. 

Eile tegi Lääne päästekeskuse ennetusbüroo Pärnu linnavalitsusele ettepaneku paigaldada kai äärde piirded ja kindlate vahemaade tagant redeli või köie, millest vette kukkunud hädalised saaksid haarata.

Kai juures veeohutusstendil on juba kevadest saati puudu päästerõngas ja viskeliin. Päästeamet palus paigaldada sinna uued. Raele edastatud kirjas toob amet esile, et nad on linnavalitsusele päästevahendite puudumisest mitu korda märku andnud.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhi Anu Juurma-Saksa sõnutsi kaile siiski piirdeid ei paigaldata, kuna need pole kesklinna kai projektis ette nähtud.

Lääne päästekeskuses õnneliku lõpuga õnnetusest rääkinud naine oli nördinud, et niisuguses kohas pole piirdeid ja veest pääsemiseks on üksainus redel. Ta avaldas, et õnneks sai poiss abi saabumiseni hoida kinni kai küljes olevast metallvardast.

Just niisugusteks veeõnnetusteks on päästeamet paigaldanud kõikjal Eestis veekogude äärde veeohutuspüstikud ühes päästerõnga ja viskeliiniga. Paraku on rumalad inimesed üha uuesti pidanud vajalikuks elude päästmiseks mõeldud abivahendid kesklinna kai juurest minema viia.

Rumalad inimesed on üha uuesti päästevahendid ohutusstendilt ära virutanud.
Rumalad inimesed on üha uuesti päästevahendid ohutusstendilt ära virutanud. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kuna päästerõngas on stendilt üha uuesti varastatud, otsib linnavalitsus veeohutuse tagamiseks muid võimalusi. "Esimese sammuna on plaanis paigaldada piki kaid köis, mida vajaduse korral saab enda elu päästmiseks kasutada," täpsustas Juurma-Saks.

Juurma-Saks meenutas, et päästerõngas ei püsinud tunamullu juulis kesklinna kaile paigaldatud stendil nädalatki. "Päästeamet asendas varastatud abivahendi tookord uuega, lootes, et komplekt jääb sinna seniks, kuni seda vajatakse," lausus ta. "Nii hästi ei läinud: sügiseks oli see jälle kadunud ja haihtumine ei jäänud viimaseks. Ikka ja jälle on see niisama maha või vette visatud või endaga kaasa võetud."

"Selline käitumine on vastutustundetu," nentis Juurma-Saks. "Ohtlikke olukordi tekitab tihti inimeste hoolimatus. Rõhutan, et turvalisus ja ohutus on meie kõigi ühine mure."

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhtspetsialist Katariina Vaabel tõi esile, et kesklinna kail ei juhtunud õnnetus esimest korda. "Pealegi me ei tea, mis seal veepõhjas võib olla," lisas ta.

Et olukorrast käis päästeametnikele rääkimas murelik linlane, näitab Vaabeli sõnutsi, et see pole üksnes päästeameti mure.

Et Jaansoni raja kaiäärne osa vajab piirdeid, oli päevakorral 2014. aastalgi. Siis tegi linnavolikogu juuniistungil sellekohase ettepaneku toonane Pärnu meer Toomas Kivimägi. Ta põhjendas, et piireteta on kail ohtlik.

Päästeamet paneb kõigile südamele, et õnnetuste märkamine ja nendele reageerimine on hädavajalik. Veeõnnetusele peale sattudes tuleb kohe helistada hädaabinumbril 112. Seejärel tuleb minna hädasolijale appi, kuid enda eluga ei tohi seejuures riskida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles