Krossisõitjad jahtisid Eesti meistrivõistluste punkte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse klubi enduroäss Toivo Nikopensius (nr 10) ja Pärnu motoklubi teenekaim võidusõitja Jüri Makarov (nr 380) kihutasid Valgamaa krossil pool sõitu ratas-rattas.
Paikuse klubi enduroäss Toivo Nikopensius (nr 10) ja Pärnu motoklubi teenekaim võidusõitja Jüri Makarov (nr 380) kihutasid Valgamaa krossil pool sõitu ratas-rattas. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa motomehed teenisid suvise kestuskrossi Eesti meistrivõistluste teisel etapil Valgamaal Vilaski rajal kolm esimest auhinda ja kaheksa vähemkirgast trofeed.

“Vilaski võidusõidu tegi raskeks meeletu tolm,” kõneles paljukordne Eesti ja Baltimaade meister Toivo Nikopensius Pärnu Postimehele. “Pidevalt liivapilves sõites oli oht konkurentidega kokku põrgata, kuid hoopis rohkem tegi muret, et tsikli õhufilter kippus ummistuma. Suutsin küll läbi häda lõpuni sõita, kuid nüüd tuleb mootor üksipulgi lahti võtta.”

Kuusk ja Leok valitsesid võidusõitu

Võistluspäeva 5,5 kilomeetri pikkusel ringil avas kaherattaliste tsiklite kahe tunni sõit.

Juba stardisaginast liidrikoha haaranud Edik Kuusk suutis võidusõitu mõne ringi juhtida, siis möödus temast Martin Leok.

Kontrollaja lõpuks sai 23 tiiru kihutanud Leok esimesena finišilipu, 16 sekundit hiljem lõpetas motomaratoni Kuusk ja ühe vähemringiga sai absoluutarvestuses kolmanda koha Timmo Mõts.

Kui kõik 63 võistlejat olid oma ringid kirja saanud, kuulutati välja masinaklasside võitjad. E1 arvestuses kuulus kõrgeim pjedestaaliaste Kuusele, teise koha punktid sai Jõhvi noormees Argo Keerme ja kolmanda autasu võttis vastu Nikopensius, kes suutis avaringi kukkumisele vaatamata lõpuks esimeste hulka jõuda. Nikopensiusele 18 sekundiga alla jäänud Mario Tõnisoja pidi leppima neljanda kohaga.

E2 klassis kindla võidu napsanud Leoki järel oli teine Mõts ja kolmas Mihkel Merimaa. Meie võidusõitjatest sai Eero Pass üheksanda ja Priit Muskat 11. koha.

Kõige võimsamate mootorrataste E3 klassis triumfeeris Urmas Põldma, teise auhinna vääriliselt kihutas põhjanaaber Simo Aulamo ja kolmandaks tuli Paikuse klubi noormees Karmo Volmer.

Seeniorid teenisid esimese auhinna

Vanemate veteranide esikoht kuulus Madis Poolile, nooremate seenioride arvestuses oli taas kiireim Pärnu motoklubi esinumber Jüri Makarov, kellele järgnesid Aivo Rabbi, kodurajal kihutanud Einar Peterson ning võitja klubikaaslane Aivo Hünnev.

Harrastajate konkurentsis kaotas pärnakas Egon Üpraus esikohaheitluses Hannes Hansmanile vaid 0,08 sekundiga ja seitsmenda koha vääriliselt sõitis Kimmo Pohjonen.

Juunioride 85 ccm klassis võidutses Priit Biene, meie poistest oli parim neljanda koha saanud Jarmo Lehiste.

“Väga karm kross oli, kohati tuli päris pikalt kihutada nii, et ees polnud midagi ega kedagi näha,” kommenteeris Makarov Vilaski motomaratoni. “Suutsin poole võistlusmaast Toivot (Nikopensius, J. K.) enda selja taga hoida, kuid pärast mootorratta tankimist läks ta oma teed. Kuusk ja Leok olid klass omaette, noorte meeste tempo käis ülejäänud sõitjatele selgelt üle jõu.”

Väärib tähelepanu, et üldarvestuses vaid Leokile alla jäänud Kuusk startis pärast aastapikkust võistluspausi esimest korda Vilaskis. Mullu märtsis murdis Kuusk Itaalias treeninglaagris kukkudes reieluu ja lõhkus õla ning sellega oli ta võistlushooajal kriips peal.

“Jään oma tulemusega väga rahule, sest polnud kaks ja pool aastat krosse sõitnud,” ütles Kuusk. “Tunamullu keskendusin vaid supermotole ja mullu olin sunnitud sõprade sõite kõrvalt vaatama. Olen ettevalmistusega õigel teel, tänavu kavatsen kaasa teha Eesti meistrikad ja sõita mõne suvise enduro.”

Neljarattaliste tsiklite poolteist tundi kestnud võidusõidus oli quadracer’ite arvestuses parim Priit Järvloo, kelle kannul kihutasid finišisse meie mehed Kaspar Kangur ja Sten Jupaschevski.

Poisid kihutasid mehiselt

Kõige nooremate motomeeste sõidul lühemal distantsil teenis pärnakas Kevin Saar quad 100 klassis esikoha.

Veidi võimsama mootoriga quad 200 sõiduriistade arvestuses tuli Kristof-Tiit Heamäe teiseks, Hendik Volmer kolmandaks ja Sander Lakiza viiendaks.

Kahe etapi kokkuvõttes juhivad meie meestest kestuskrossimeistrivõistlusi oma klassis Makarov, Pool ja Üpraus.

Teisel kohal asuvad Nikopensius, Kangur ja Rabbi ning pronksikursil kihutavad Jupaschevski, Tõnisoja ja Lehiste.

Kodukandi motospordifännidel avaneb juba 14. ja 15 mail võimalus nautida Paikuse endurol Eesti, Läti ning Soome võidusõitjate kihutamist Pärnumaa metsades ja rabades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles