Õigesti valitud niiduk säästab jõudu ja aega

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohe algab igasuvine muruniitmine, mis mõnele mõnus, kuid teisele lõputult tüütu töö.

Husqvarna Eesti OÜ tegevjuht Jaanus Vahesalu soovitas niiduki valimisel võtta arvesse niidetava pinna suurust ja mõelda, mida soovitakse teha niidetud rohuga.

Väikese murulapi hooldamiseks piisab käsiniidukist, mille trummel lõikab muru ühtlaselt ega tee müra. Hoopis mugavam on robotniiduk, mis toimetab aias ise, laeb end vajadusel ja hoiab muru korras vaikselt, kuid selline mugavus nõuab suurt investeeringut. “Äsja on turule tulnud spetsiaalselt väikeaedadesse mõeldud mudel, millel on kõik eeldused saada tarbekaubaks,” lisas Vahesalu.

Vaikne elektriniiduk

Naabrid hoiab sõbralikena bensiinimootoriga niidukitest vaiksem elektriniiduk, mida on otstarbekas kasutada kuni 800 ruutmeetril laiuva muru korrashoiuks. Kuna elektriniidukite lõikelaius on 32–40 sentimeetrit, on suuremate pindade hooldamine nendega liialt töömahukas.

Kuni 2000ruutmeetrise aia aitab korras hoida bensiinimootoriga niiduk. Neid on turul mitmesuguse võimsusega ja lõikelaius mahub neil 40 ja 56 sentimeetri vahele.

Suuremate ratastega niidukeid on ebatasasel pinnal kergem lükata. Tööd aitavad kergendada niiduki isevedavad rattad. Tagarattaveoga niiduk saab hakkama kallakulgi. Eriti suurte kaldpindade, näiteks keldrikatuste niitmiseks sobib hõljukniiduk.

Rohi multšiks

“Üks otsustuskoht on, mida soovite teha niidetud rohuga,” sõnas Vahesalu. “Multšimine sobib, kui vajate esmaklassilist tulemust ja niidate muru sageli. Peeneks lõigatud rohulibled väetavad muru ja muudavad selle põuale vastupidavamaks.”

Kõrvaleheitega niidumasina puhul peab vaaludesse kogunenud rohu kokku riisuma. Kogumissüsteemiga muruniidukid tagavad puhta tulemuse ja säästavad aega, kuna pärast niitmist pole vaja riisuda. Kogumissüsteemi saab kasutada sügisel lehtede koristamisekski.

Arvestades, et 1000ruutmeetrise ala niitmiseks tuleb läbi käia kaks-kolm kilomeetrit, tasub suurema pinna puhul võimalusel kaaluda pealistutavat niidukit. Sel aastal on turule tulnud just kodukasutuseks mõeldud ees asetseva lõikemehhanismiga murutraktorid ehk kompakt-rider’id. Need on 85sentimeetrise lõikelaiusega.

Üle 1500 ruutmeetri niidetava pinna hooldamiseks on mõttekas soetada murutraktor või -rider, mida annab kasutada aasta ringi, näiteks lumekoristuseks või puulehtede kogumiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles