Intervjuu: Afganistani rahvaarmee – võimsaim maailmas

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ANA major Rahim Ali.
ANA major Rahim Ali. Foto: Asso Puidet

Eestlased jagavad Wahidi kas just võitmatu, ent kahtlemata võiduka Afganistani rahvaarmee (ANA) sõduritega, keda juhib karmi ja väidetavalt suhteliselt lahtise käega major Rahim Ali.

Milliseks on kujunenud ANA areng alates ajast, kui see 2001. aastal Talibani võimult tõukamise järel uuesti formeeriti?

Me oleme kasvanud väga tugevaks. Ainuke probleem on selles, et meil ei ole helikoptereid, tanke ega raskerelvi nagu meie partneritel. Et me sellele vaatamata oleme väga edukad, näitab, et meil on kõige paremad sõdurid.

Kas Afganistani armee on komplekteeritud vabatahtlikkuse alusel või on sõjaväeteenistus kohustuslik?

Kõik on siin vabatahtlikult. Ja nad ei tee seda raha pärast. Nad teenivad oma rahvast ja riiki. See on nende kodumaa ja nad tahavad seda kaitsta. Kõik armeesse tulnud mehed peavad teenima kolm aastat. Seejärel võivad nad sõlmida uue lepingu.

Milline on kohalike suhtumine Afganistani armee sõduritesse?

Kõik Helmandi inimesed on oma rahvaarmee tegevusega väga rahul. Nad on tänulikud selle eest, mida ANA teeb oma maa heaks. Samuti ollakse väga rahul ISAFiga (rahvusvahelised julgeolekuabijõud Afganistanis), mis ANAt toetab.

Kuidas te sõjalisteks operatsioonideks valmistute?

Enne operatsiooni kogume võimalikult palju informatsiooni. Siis arutame selle oma Eesti ja Inglise mentoritega läbi ning otsustame, kui palju meil läheb operatsiooniks vaja mehi ja relvastust.

Nii et Briti ja Eesti sõdurid on teile head partnerid ja naabrid.

Jah, me oleme nagu vennad.

Te olete saanud sõjalise hariduse Venemaal, ehk olete koguni Eestis käinud?

Kahjuks ei ole. Aga ma tahaksin küll näha seda riiki, kust pärit meestega koos võitlen. Ainult et mind ei lasta üle piiri, kui mul ei ole küllakutset. Äkki saab teie president mulle selle saata?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles