Möödunud nädala tegu: Ossaa, Obama tappis Osama!

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Läinud nädala keskne sündmus kogu maailmas oli esiterroristiks peetud Osama bin Ladeni tapmine USA eriüksuse salaoperatsiooni käigus. Kui USA president Barack Obama oli sellest rahvale telepöördumises veidi enne keskööd teatanud, tabas Ameerikat rõõmujoovastus: ”Obama got Osama!” (”Obama sai kätte Osama!”).

Nüüdseks on Ameerika ajakirjanduses kokku loetud vähemalt viis bin Ladeni tapmise versiooni, mida USA ametiisikud on avalikkusele jaganud. Reageeringud al-Qaeda juhi tapmise suhtes on Ameerikas olnud positiivsed, samuti on Valge Maja teguviisi tunnustanud Euroopa liitlased.

Bin Ladeni tapmist nimetas rahvusvahelise õiguse rängaks rikkumiseks vaid Saksa kunagine kantsler Helmut Schmidt, ent tema ei tule arvesse.

Araabia maades on tunded vastuolulisemad, seal usutakse õigustatult, et surnukeha tulnuks välja anda perekonnale ja bin Ladeni matmisel Araabia merre ei järgitud täiel määral islami traditsioone, isegi mitte seda rituaali, mis USA mereväes on kehtestatud islamiusulise mereväelase matmisel.

Pärast 9/11 2001 loodi bin Ladenile kuvand kui kuskil mäekoobastes redutavast pikahabemelisest islami äärmuslasest, kes juhib ülemaailmset püha sõda juutide ja kristlaste vastu.

Sestap oli suur pettumus saada teada, et vähemalt viis aastat oli bin Laden elanud mugavalt otse Pakistani sõjaväeakadeemia nina all Abottabadi väikelinnas Islamabadi lähedal.

Kuigi väidetavalt polnud majas telefoni- ega internetiühendust, on USA eriteenistused hankinud sealt suurel hulgal salvestatud materjali al-Qaeda tegevusplaanide kohta. Nii väidetakse, et 9/11 aastapäevaks kavandas al-Qaeda terrorirünnakut USA rongiliikluse pihta.

Kuigi Osama bin Laden oli rahvusvahelise terrorismi sümbol, muudab tema tapmine seisu vähe. Terrorivõrgustiku hierarhias teine, hariduselt kirurg egiptlane Ayman al-Zawahiri asub al-Qaeda ideoloogina nüüd püha sõja etteotsa ja on muutunud USA järgmiseks sihtmärgiks number 1.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles