Ülo Kaasik: Tasakaalustaja ebapopulaarne roll

Ülo Kaasik
, Eesti Panga asepresident
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Kaasik
Ülo Kaasik Foto: PP

Majanduselu käib tsükliliselt. Halbadele aastatele järgnevad vähe paremad ja pärast häid aastaid kipuvad tulema taas kehvemad. Riigi roll on majandustsüklit siluda. Seda saab riik teha eelarvepoliitika kaudu. Kui riik täidab oma majanduse tasakaalustaja rolli hästi, on halva perioodi mõju inimestele väiksem.

Praegusel heal ajal – praegu on pea kõik analüütikud seda meelt, et Eesti majanduses valitseb hea – tähendab tasakaalustaja roll samuti seda, et riik peaks eelarves hoiduma lisakulutustest, mis võivad majanduse tasakaalust välja lüüa.

Kuigi eelöeldu on valitsusele teada, on ta otsustanud teha puudujäägiga eelarve. Teisisõnu ei plaani valitsus majandust tasakaalustada, vastupidi: annab headel aastatel sellele hoogu juurde. Planeeritav defitsiit on siiski küllalt väike, seepärast ei ole põhjust arvata, et see lööb Eesti majanduse uppi, kuna tervikuna pole tasakaalustamatus veel väga suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles