Õiged harjamisvõtted aitavad hoiduda hambakivist

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuhügienist Eneken Pukk õpetab, et hambaid tuleb pesta alati süsteemipäraselt: aega peaks varuma kolm minutit ja kindlasti pesema nii hommikul kui õhtul enne magamaminekut.
Suuhügienist Eneken Pukk õpetab, et hambaid tuleb pesta alati süsteemipäraselt: aega peaks varuma kolm minutit ja kindlasti pesema nii hommikul kui õhtul enne magamaminekut. Foto: Mailiis Ollino

Hambakivi on mineraliseerunud katu kogumik hammastel. Hambakivi tekib, kui igemeserva ja hammaste pindadele jääb kattu ja toidujääke, millesse ladestuvad süljest mineraalid ja pehme hambakatt kõvastub.

“Hambakivi teket saab takistada, kui hammaste kõik pinnad hoida puhtad. Kindlasti tuleb kaks korda päevas põhjalikult hambaid pesta ja kasutada iga päev hambaniiti ja/või -vaheharja hammaste vahede puhastamiseks,” rääkis Kalmer Lepiku hambaravi suuhügienist Eneken Pukk.

Hambakivi tekkeks on olulised kaks komponenti: hambakatt ja sülje koostis. “Sülje koostist me muuta ei saa, moodustuva hambakatu hulka saame aga mõjutada toitumise ja suuhügieeniga,” märkis Pukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles