Metsamaa pärimustalu vahetab riigi juubeliks kuube

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnus Rootsikülas on käsil “EV 100” juubelikingituse valmistamine – Metsamaa talumaja remont.
Kihnus Rootsikülas on käsil “EV 100” juubelikingituse valmistamine – Metsamaa talumaja remont. Foto: Urmas Luik

Kihnu Jõnnu sünnikülas Rootsikülas vahetab kuube talumaja, millest on kujunenud saarel pärimuskultuuri süda. Eaka maja vuntsib arhitekt Jaak Huimerinna projekti järgi üles Kihnu Majanduse OÜ, tellija on SA Kihnu Kultuuriruum, mis teeb sellega kingituse koduriigi juubeliks.

Töö suure ilmasõja ajal ehitatud tüüpilise Kihnu talumaja juures on mahukas. See algas hoone palkideni paljaks koorimisest ja uue vundamendi valamisest, et tuul ei poeks enam põranda alla. Jõulukuus võetakse pika rehealusega majalt nõukogudeaegsest eterniidist müts, mille asemele laotakse rookatus.

Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätase jutu järgi vahetatakse hoone uuendamise esimeses etapis maja vooder ja uksed-aknad, mis tulevad täpselt sellised nagu seni, et säiliks saarele omane arhitektuur. Kuigi tuleb teha mööndusi autentsuses, sest päästeameti nõudeid järgides on tarvis paigaldada vaheliku asemele lisauks, pööningust teise korruse väljaehitamisel loobuda kaunist rõdust ja ehitada varuväljapääsuna trepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles