Opositsioon lahkus protesti märgiks Pärnu linnavolikogu istungilt

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE), Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide esindajatest koosnev opositsioon lahkus Pärnu linnavolikogu istungilt, protestides volikogu uue töökorra vastu.

"Volikogu delegeerib sisuliselt otsustusõiguse komisjonile," ütles EKRE esimees Mart Helme. "Te jätate opositsioonile ainult obstruktsiooni (esinduskogu töö kunstliku takistamise, T. R.)."

Kõige enam vaidlusi tekitas töökorra punkt, mille järgi muudatusettepanekut, mida juhtkomisjon ei toetanud, volikogu istungil hääletamisele ei panda. "Sisuliselt jõuame sinna, kus koalitsioon otsustab, kas laseb midagi edasi," selgitas Helme.

Linnasekretär Tiina Roht rääkis, et muudatusettepanekuid võib igaüks näha eelnõu juurest muudatusettepanekute tabelist. Samuti saab iga volikogu liige istungil sõna võtta. Rohti hinnangul muutuks volikogu töö efektiivsemaks, kui komisjonis vaid ühe poolthääle teeninud ettepanekut enam istungil ei hääletataks.

Koalitsioon soovib, et rahvaesindajad muudatusettepanekud hoolikalt läbi mõtleks ja komisjonides läbi arutamata ettepanekutega istungile ei tuleks. Volikogu praktikast leiab kaks näidet, kuidas valel ajal tehtud ettepanekud otsustusprotsessi pikendavad.

Mõlemad on seotud planeeringutega, mida enne kehtestamist on tarvis ametkondades kooskõlastada ja avalikustada. Otsustades näiteks pärast avalikku arutelu, et peale kunstisadama on vaja jalakäijate sild ehitada, tuleb planeerimisega otsast alata.

"Opositsioonis olles hakkan järjest rohkem demokraatiat armastama," sõnas reformierakondlane Toomas Kivimägi. Ta tõi näite riigikogust, kus istungil arutatakse ettepanekut, mida pooldas komisjonis vähemalt kaks riigikogu liiget. Pärnu linnavolikogu nõuab komisjoni häälteenamust, kusjuures pool komisjoni liikmetest pole rahva valitud.

Kokkuleppele, kus oleks mõistlik demokraatia ja efektiivsuse piir, ei jõutud. Koalitsioon heitis opositsioonile ette, et seegi kord ei tehtud juhtkomisjonis töökorra muutmiseks ühtegi muudatusettepanekut. Nendega tuldi välja alles istungil.

Kahel eelmisel korral on opositsioon istungi kulgu venitanud, linnavalitsuse ametisse kinnitamine kestis pea üheksa tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles