Nooruse maja kutsub pulmapärimuse seminarile

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01:TERE P
PRN01:TERE P Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna ja homme saavad kõik pulmakommete huvilised oma teadmisi pulmapärimusest täiendada Pärnu Nooruse majas seminaril. Praktiliseks teeb selle asjaolu, et pulmakombeid saab läbi mängides harjutada.

Kohaletulnu pühendatakse muu hulgas pulmanaljade temaatikasse. Pulmanaljad olid ajaviiteks ja rahakogumiseks mõeldud ettevõtmised, mida toimetati pärast rituaalset osa. Pärimusliku tausta, ent tugeva improvisatsioonilise lisandiga pulmanaljad olid ühelt poolt teatavad talitused (näiteks kohtumõistmine, tohterdamine, oksjonipidamine) või maskeeringud (pulmahani, -pukk). Naljadest kõneleb Eesti folkloorinõukogu (EFN) juhatuse esimees ja folklorist Janika Oras.

Valgas sel suvel aset leidnud Võrumaa kombestikuga pulmadest räägib Marju Rebane.

Pärimusliku tantsu ekspert Angela Arraste annab ülevaate Mulgimaa pulmapärimusest. Hiiumaa pärimuse ekspert Helgi Põllo räägib sealsest pulmapärimusest. Seminaril õpitakse samuti pulmade laulumänge.

Seminari korraldab EFNi pulmapärimuse töörühm. EFN valdkondliku keskseltsina on folklooriliikumise eestvedaja-arendaja, mille eesmärk on väärtustada pärimuskultuuri ja hoida selle järjepidevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles