Võrokesest laululooja maailm

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kalkuni emapoolsed juured ulatuvad ka Pärnumaale. Laululooja vanaisa oli koolidirektor Kihnus. Kolmapäeval annab muusik koostöös JõuluJazziga kontserdi Endlas.
Mari Kalkuni emapoolsed juured ulatuvad ka Pärnumaale. Laululooja vanaisa oli koolidirektor Kihnus. Kolmapäeval annab muusik koostöös JõuluJazziga kontserdi Endlas. Foto: RUUDU RAHUMARU

Võrumaa metsade vahel elava muusiku ja laulukirjutaja Mari Kalkuni viimane sooloplaat kannab nime „Ilmamõtsan“. Albumi pealkiri tähendab võru keeles maailma. „See ongi maailm ühe võrokese ja laulukirjutaja perspektiivist,“ räägib Kalkun. Pealkiri tuleb võrukeelsest sõnast „ilmalaas“ või „ilmamõts“. „Mets on eestlasele sedavõrd oluline, et selle kaudu kirjeldame maailma,“ nendib laulja. Sündinud on kauamängiv heliplaat Võrumaa metsade vahel, kuid inspireeritud muusiku reisidest ja laiast ilmastki. „Ühtpidi on seal see vana maailm sees, aga teistpidi suur ja lai maailm,“ selgitab laululooja.

Plaadil olevat 12 lugu seob muusiku ütlust mööda teatav maailmatunnetus. Metsa teema jookseb läbi väga paljudest lauludest, näiteks on üks lugusid kirjutatud soome-ugri hõimu metsaneenetsi luuletaja Juri Vella sõnadele. Lugu „Mõtsavele mäng“ kõneleb aga metsavendadest. Kalkuni kodukandis oli metsavendlus aktiivne. Ent muusikut huvitas just see, mida mets inimesele tähendab. Mõte, et metsavendadele oligi mets päriselt kodu. Lugu pole siiski ajaloo ümberjutustus, pigem tõrjemaagiline laulumäng metsavenna ja tagaajaja vahel.

Kalkun saab palju ainest kuuldud lugudest. „Küla peal alati räägiti selliseid jutte, et kes läks metsa,“ meenutab laulja. Mõni metsavendade peidupaik on siiamaani näha. Laulja sattus nende toimikuid lugema ja mõtles samal ajal, et metsavendadest on tegelikult ainult üks laul, mis on kõigile tuntud. „Mõtlesin, et oleks põnev seda teemat peegeldada,“ avaldab ta. Nädal hiljem, täiesti ootamatult sündiski see laul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles