1931. aastal Pärnus vändatud film avab Soome fotokunstniku näituse

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elina Brotheruse "Landscapes and escapes 3"
Elina Brotheruse "Landscapes and escapes 3" Foto: Erakogu

Uue kunsti muuseum tähistab Soome Vabariigi 100. aastapäeva ja lähenevat Eesti Vabariigi 100 aasta juubelit täna õhtul kahe naiskunstniku näituse avamisega, mille käigus avaneb võimalus näha Soome-Eesti esimest helifilmi Ants Eskolaga peaosas.

Kell 17 avatakse uue kunsti muuseumis Soome ühe tuntuma fotokunstniku Elina Brotheruse autoportreede näitus "Tüdruk kastanite all" ja Eesti maalikunstniku Meiu Mündi väljapanek "Eesti naise kaemus". Need on kahe läänemeresoome naise sisevaatlused, kust oskuslik silm leiab naaberrahvaste ühisjooni ja eripära.

Meiu Mündi maal.
Meiu Mündi maal. Foto: Repro.

Juubelinäituse nael ja kahel pool Soome lahte elavate naiskunstnike loomingu ühenduslüli on Günther Reindorffi meistriteose "Sibeliuse Finlandia" (1962, Kumu) audiovisuaalne väljapanek, kus Tampere sümfooniaorkestrit ja koori juhatab Eri Klas.

Avamine tipneb Soome-Eesti esimese helifilmi "Aurinko lapset" ("Päikese lapsed") linastusega. See Theodor Lutsu 1931. aastal Pärnus ja Keila-Joal vändatud mängufilm räägib samuti kahest naisest, kelle vahel otsib tasakaalu näitleja Ants Eskola filmi peaosas.

Günther Reindorffi maal.
Günther Reindorffi maal. Foto: Repro.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles