Kaia Iva: Rohkem tahet ja võimalusi töötamiseks

, sotsiaalkaitseminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa. Foto on illustreeriv.
Töötukassa. Foto on illustreeriv. Foto: Liis Treimann

Konservatiivse maailmavaate kandjana leian sotsiaalkaitseministrina, et kus tarvis, peab riik toetama ja nõu andma, võimalusi looma, aga suures plaanis ei tohi inimestelt võtta ära isiklikku vastutust. Riigi tugi peab jätma inimestele palju otsustusvabadust.

Tulevikumaailm vajab inimesi, kes on kohanemisvõimelised ja valmis ümber õppima isegi pärast aastaid kestnud karjääri mingis kindlas valdkonnas: inimeste eluiga ju pikeneb ja pensioniaeg saabub hiljem. Praegu on Eesti elanikest iga viies 65aastane või vanem, statistikaameti prognoosi järgi 2050. aastaks juba iga neljas. Pärnu maakonnas elas statistikaameti andmetel 1. jaanuari seisuga 17 596 üle 65aastast inimest, kes moodustavad viiendiku maakonna elanikest.

Vananeva rahvastikuga riigis pole töötamine ainult inimese enda hakkamasaamise ja väärikuse küsimus, vaid kogu ühiskonna ees seisev ülesanne. Prognoosid näitavad, et kümne järgmise aastaga kaob tööturult üle 100 000 töötegija – üle 14 protsendi praegusest tööjõust. Rääkimata töö muutuvast iseloomust, mis samuti esitab väljakutse nii tööandjatele kui töötajatele. Seega, valmistuma peame kiiresti, suurendades nii inimeste valikuvabadust kui pakkudes tuge abivajajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles